Cofnij
Piernik czekoladowy lub piernik kakaowy bez żadnych dodatków

Piernik czekoladowy z powidłami śliwkowymi

Piernik czekoladowy z powidłami śliwkowymi to wyjątkowa i rozkoszna kombinacja tradycyjnego piernika i głębokiego smaku czekolady.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Rodzaj Ciasta i desery
Kuchnia Grecka
Porcje 12 porcji
Kalorie 350 kcal

Składniki
  

Składniki na ciasto

  • 140 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
  • 2 szt. jajka
  • 200 ml mleka
  • 360 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 g cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 3 płaskie łyżki miodu
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżeczki powideł (np. śliwkowych)

Składniki na polewę

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie piernika

  • Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta należy zadbać o to aby wszystkie składniki miały taką samą (pokojową) temperaturę. Aby tak się stało najlepiej wyjąć wszystkie składniki z lodówki około 2h wcześniej.
  • Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia w garnku masła - robimy to na bardzo małym ogniu. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie cały czas mieszając dodajemy pokruszoną czekoladę, kakao, powidła śliwkowe, miód, cynamon i przyprawę do piernika. Nie dopuszczając do wrzenia cały czas mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji po czym zdejmujemy z ognia. Odczekujemy chwilę i dodajemy mleko dokładnie mieszając.
  • Otrzymaną masę odkładamy na bok i chwilę odczekujemy aż masa delikatnie przestygnie. W tym czasie w osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka. Gdy masa będzie już ostygnięta dodajemy do niej roztrzepane jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy do momentu aż otrzymamy jednolitą konsystencję.
  • Do pieczenia używamy formy o wymiarach np. około 26,5 x 12 x 8 cm.
  • Otrzymane ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzewamy w rondelku i dodajemy do niej połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do momentu aż składniki się rozpuszczą i utworzą jednolitą masę.

Połączenie piernika z polewą

  • Po ostygnięciu piernika polewamy go przygotowaną polewą czekoladową.

Dodatkowe informacje

350 kcal w 100 g ciasta
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w daniu.
Słowo kluczowe Ciasto na wakacje, Ciasto z czekoladą, Ciasto z owocami, Domowe ciasto, Domowy piernik, Tradycyjne ciasto