Cofnij
kremowa konsystencja przepysznej i zdrowej zupy

Zupa krem z dyni

Przepis na przepyszną kremową zupę z dyni. Idealna na jesienną porę i nie tylko.
Czas całkowity 1 godzina
Rodzaj Zupy
Kuchnia Polska
Porcje 4
Kalorie 150 kcal

Sprzęt

  • Blender

Składniki
  

  • 1 szt. małej dyni
  • 2 szt. średnich ziemniaków
  • 2 szt. marchewki
  • 1 l. bulionu (wcześniej ugotowanego lub z kostki rosołowej)
  • 1 szt. małej cebuli
  • 1/2 szt. cytryny
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru w proszku
  • 100 ml. śmietany (30-36%)
  • dla smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier

Sposób przygotowania
 

  • Dynię dokładnie oczyścić i przekroić na pół, usunąć pestki i włókna. Następnie pokroić w kostkę, zachowując skórkę.
    Ziemniaki i marchewki dokładnie umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
    Cebulę obrać i pokroić drobno.
    Przygotowane dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę umieścić w garnku. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie.
    Zupę zblendować, np. za pomocą blendera, aż osiągnie konsystencję kremu.
    Doprawić zupę sokiem z cytryny, startym imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.
    Dodać śmietanę. Można ją dodać podczas blendowania lub wlać do zupy bezpośrednio na talerze przed podaniem.
Słowo kluczowe Dyniowy krem z warzywami, Fit zupa dyniowa, Jesienne przepisy, Prosta zupa dyniowa, Przepis na zupę z dyni, Sezonowe danie, Zdrowa zupa, Zupa dyniowa, Zupa kremowa