1l.bulionu (wcześniej ugotowanego lub z kostki rosołowej)
1szt.małej cebuli
1/2szt.cytryny
1/2łyżeczkizmielonego imbiru w proszku
100ml.śmietany (30-36%)
dla smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
Sposób przygotowania
Dynię dokładnie oczyścić i przekroić na pół, usunąć pestki i włókna. Następnie pokroić w kostkę, zachowując skórkę.Ziemniaki i marchewki dokładnie umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.Cebulę obrać i pokroić drobno.Przygotowane dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę umieścić w garnku. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie.Zupę zblendować, np. za pomocą blendera, aż osiągnie konsystencję kremu.Doprawić zupę sokiem z cytryny, startym imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.Dodać śmietanę. Można ją dodać podczas blendowania lub wlać do zupy bezpośrednio na talerze przed podaniem.
Słowo kluczowe Dyniowy krem z warzywami, Fit zupa dyniowa, Jesienne przepisy, Prosta zupa dyniowa, Przepis na zupę z dyni, Sezonowe danie, Zdrowa zupa, Zupa dyniowa, Zupa kremowa