Cofnij
Pasta jajeczna to idealny dodatek do kanapek.

Pasta jajeczna

Podstawowy przepis na pastę jajeczną jest bardzo łatwy do wykonania i obejmuje następujące składniki: jajka, majonez, musztarda, cebula, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania 15 minuty
Rodzaj Sosy
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 1 porcja
Kalorie 730 kcal

Składniki
  

  • 4 szt. jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mała cebula
  • natka pietruszki posiekana (może też być szczypiorek lub koperek)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Gdy jajka już ostygną kroimy je w drobną kostkę (można też zetrzeć na grubym oczku tarki - będzie szybciej i pasta będzie miała bardziej kremową konsystencję).
  • Następnie do jajek dodajemy cebulę, którą też ścieramy na grubym oczku tarki.
  • Do jajek i cebuli dodajemy 2 łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, posiekaną natkę pietruszki i całość dokładnie mieszamy.
  • Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Dodatkowe informacje

730 kcal w całej porcji przygotowanej pasty.
 
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Gotowane jajka, Jajka na twardo, Pasta do kanapek, Pasta jajeczna, Pasta na wielkanoc, Pasta z jajek