Pasta jajeczna
Podstawowy przepis na pastę jajeczną jest bardzo łatwy do wykonania i obejmuje następujące składniki: jajka, majonez, musztarda, cebula, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania 15 minuty min.
Rodzaj Sosy
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 1 porcja
Kalorie 730 kcal
- 4 szt. jajek
- 2 łyżki majonezu
- 1 mała cebula
- natka pietruszki posiekana (może też być szczypiorek lub koperek)
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy jajka już ostygną kroimy je w drobną kostkę (można też zetrzeć na grubym oczku tarki - będzie szybciej i pasta będzie miała bardziej kremową konsystencję).
Następnie do jajek dodajemy cebulę, którą też ścieramy na grubym oczku tarki.
Do jajek i cebuli dodajemy 2 łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, posiekaną natkę pietruszki i całość dokładnie mieszamy.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
730 kcal w całej porcji przygotowanej pasty.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Gotowane jajka, Jajka na twardo, Pasta do kanapek, Pasta jajeczna, Pasta na wielkanoc, Pasta z jajek