Cofnij
brownie z czekoladą i kakao

Brownie

Czekoladowy amerykański deser - klasyczne brownie
Rodzaj Ciasta i desery
Kuchnia Amerykańska
Porcje 16
Kalorie 325 kcal

Sprzęt

  • forma do pieczenia ciasta (21x28 cm) lub podobna

Składniki
  

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 szt. jajek
  • 130 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • szczypta soli

Dodatki na wierzch

  • 80 g gorzkiej czekolady (można zastąpić karmelem)
  • 70 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania
 

  • Przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie, dlatego możesz rozgrzewać piekarnik (do temperatury 160 stopni) a między czasie przygotować ciasto.
  • Wyłóż formę papierem do pieczenia (jeżeli nie posiadasz, możesz wysmarować ją masłem, ale nie tym które wymienione zostało w składnikach powyżej :) ).
  • W rondelku na małym ogniu roztop masło oraz czekoladę. Cały czas mieszaj.
  • W osobnej misce zmiksuj jaja i cukier, a następnie dodaj do nich roztopioną czekoladę z masłem. Wszystko wymieszaj aby osiągnąć jednolitą masę.
  • Dodaj mąkę oraz sól i nadal miksuj. Gdy wszystko będzie mieć gładką, jednolitą masę - przełóż do przygotowanej blaszki. Za pomocą łyżki wyrównaj wysokość ciasta na całej powierzchni.
  • Pokrój dodatkową czekoladę i posyp nią wierzch. Możesz też teraz dodać orzechy. Tak przygotowane ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Ciasto w tym czasie lekko urośnie. Jeżeli korzystasz z blaszki o większej powierzchni - ciasto będzie gotowe szybciej.
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto i poczekaj aż ostygnie. Możesz teraz dzielić i częstować.

Dodatkowe informacje

Sumując kalorie z poszczególnych składników, otrzymujemy około 4 700 kcal dla całego przepisu na brownie. Dodatkowo jeżeli zdecydujesz się na dodanie 70g orzechów włoskich, kaloryczność wzrośnie o prawie 500 kalorii. Należy jednak pamiętać, że wartości kaloryczne mogą się różnić w zależności od marek i rodzajów używanych składników.
Słowo kluczowe Amerykańskie brownie, Ciasto z czekoladą, Czekoladowe smakołyki