Sos śmietankowo-ziołowy
Sos śmietankowo-ziołowy świetnie komponuje się z różnymi daniami. Może być podawany jako dodatek do grillowanego mięsa, pieczonej ryby, duszonych warzyw, ryżu, makaronu, a także jako dip do pieczywa. Jest to wszechstronny sos, który dodaje wyjątkowego smaku i elegancji potrawom.
Czas przygotowania 10 minuty min.
Rodzaj Sosy
Kuchnia Polska
Porcje 1 porcja
Kalorie 442 kcal
- 150 g śmietanki kremowej 30%
- szczypta ziół prowansalskich
- drobno posiekana natka pietruszki (może być też suszona)
- drobno posiekana bazylia (może być też suszona - szczypta)
- kilka kropel soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Do miski dajemy śmietanę.
Następnie dodajemy wszystkie zioła i dokładnie ze sobą mieszamy. Jeżeli uznamy że ziół jest za mało możemy jeszcze dodać wedle uznania. Gdy zioła będą już wymieszane ze śmietaną dodajemy kilka kropel soku z cytryny i ponownie mieszamy.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeżeli sos wyjdzie zbyt gęsty możemy dodać troszkę mleka żeby go rozrzedzić. Smacznego!
442 kcal w całej porcji przygotowanego sosu.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Sosy do burgerów, Sosy do jajek, Sosy do kanapek, Sosy do mięsa, Sosy do ryb, Sosy do sałatek, Sosy do zapiekanek