Cofnij
Pyszny przepis na popularny sos chrzanowy.

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy to popularny sos, który jest znany ze swojego charakterystycznego, ostrego smaku. W zależności od indywidualnych preferencji możemy dostosować intensywność smaku zmieniając ilość dodanego do sosu chrzanu.
Czas przygotowania 5 minuty
Rodzaj Sosy
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 1 porcja
Kalorie 543 kcal

Składniki
  

  • 6 łyżek śmietany (12%)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka tartego chrzanu (jeżeli chcemy bardziej intensywny smak możemy dodać więcej)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Do miseczki dajemy majonez, śmietanę i chrzan.
  • Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
  • Następnie dodajemy łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Całość jeszcze raz ze sobą mieszamy i sos mamy gotowy :)

Dodatkowe informacje

543 kcal w całej porcji przygotowanego sosu.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Dip do jajek, Sos na Wielkanoc, Sosy do jajek, Sosy do kanapek, Sosy do mięsa, Sosy na Wielkanoc