Sos chrzanowy
Sos chrzanowy to popularny sos, który jest znany ze swojego charakterystycznego, ostrego smaku. W zależności od indywidualnych preferencji możemy dostosować intensywność smaku zmieniając ilość dodanego do sosu chrzanu.
Czas przygotowania 5 minuty min.
Rodzaj Sosy
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 1 porcja
Kalorie 543 kcal
- 6 łyżek śmietany (12%)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka tartego chrzanu (jeżeli chcemy bardziej intensywny smak możemy dodać więcej)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Do miseczki dajemy majonez, śmietanę i chrzan.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Następnie dodajemy łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Całość jeszcze raz ze sobą mieszamy i sos mamy gotowy :)
543 kcal w całej porcji przygotowanego sosu.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Dip do jajek, Sos na Wielkanoc, Sosy do jajek, Sosy do kanapek, Sosy do mięsa, Sosy na Wielkanoc