Sos musztardowo-miodowy
Sos musztardowo-miodowy to popularny sos, który łączy w sobie wyrazisty smak musztardy z słodyczą miodu. Jest to często używany sos do mięsa, zwłaszcza do pieczonego lub grillowanego drobiu, wieprzowiny i nie tylko. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do kanapek.
Czas przygotowania 10 minuty min.
Rodzaj Sosy
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 1 porcja
Kalorie 257 kcal
- 2-3 łyżki musztardy (najlepiej ostrej typu dijon)
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sosu rozpoczynamy od dokładnego wymieszania ze sobą musztardy i miodu oraz doprawieniem solą i pieprzem.
Następnie dodajemy łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny i znowu dokładnie mieszamy.
Na sam koniec cały czas mieszając stopniowo dolewamy oliwę. Doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem i gotowe ;)
Do dekoracji możemy użyć świeżej natki pietruszki.
257 kcal w całej porcji przygotowanego sosu.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Kurczak w sosie, Sosy do burgerów, Sosy do kanapek, Sosy do mięsa, Sosy do ryb, Sosy do sałatek, Sosy na słodko