Grillowana karkówka z ziemniakami
Grillowana karkówka z ziemniaczkami to pyszne danie grillowe, które łączy soczyste kawałki mięsa z delikatnie chrupiącymi ziemniakami, tworząc idealną kombinację smaków. To doskonały wybór na letnią kolację na świeżym powietrzu, która zadowoli apetyt każdego miłośnika grillowania.
Czas przygotowania 30 minuty min.
Rodzaj Dania z grilla
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 2 porcje
Kalorie 964 kcal
- 500 g karkówki
- 500 g ziemniaków
Składniki na marynatę do karkówki:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do karkówki
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka wegety
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowując nasze danie jedną z najważniejszych rzeczy jest dobre zamarynowanie mięsa. Robimy to następująco:
Do miseczki dodajemy wszystkie składniki na marynatę i dokładnie je ze sobą mieszamy (czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnym oczku tarka).
Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm.
Do miski wkładamy karkówkę i zalewamy marynatą dokładnie ją mieszając aby cała się równomiernie obtoczyła. Jeżeli marynata będzie zbyt gęsta możemy dodać minimalnie wody.
Zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na kilka godzin aby przeszło smakiem marynaty.
Podczas grillowania należy przewracać mięso co chwilę i sprawdzać jego stan aby było dobrze upieczone i żeby się nie spaliło ;)
Karkówkę z grilla podajemy z ziemniaczkami. Jeżeli zamiast tradycyjnej wersji gotowanej wolicie zrobić je grillowane do przepis na ziemniaczki z grilla znajdziecie TUTAJ. Smacznego!
964 kcal na 1 porcję.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Dania z grilla, Grillowane mięso, Grillowane ziemniaczki, Karkówka, Karkówka z grilla, Marynata do karkówki, Pieczone ziemniaki