Cofnij
Mięso mielone podane z ziemniakami.

Mięso mielone w gorącym kubku (pomidorowym) z ziemniakami.

Mięso mielone z ziemniakami to klasyczne danie, które cieszy się popularnością na całym świecie. Soczyste mięso mielone, podsmażone z aromatycznymi przyprawami, łączy się z kremowymi ziemniakami, tworząc sycący posiłek o zrównoważonym smaku. To danie jest idealne zarówno na codzienne obiady, jak i na specjalne okazje, pozostając ulubionym wyborem wielu miłośników domowej kuchni.
Czas przygotowania 50 minuty
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Kuchnia Europejska
Porcje 3 porcje
Kalorie 585 kcal

Składniki
  

  • 400 g mięsa mielonego (w tym przypadku było to wieprzowo - wołowe)
  • 700 g ziemniaków
  • 1 płaska łyżeczka wegety
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 gorący kubek o smaku pomidorowym

Sposób przygotowania
 

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w osobnym garnku.
  • W tym czasie na patelnię wrzucamy mięso mielone (bez użycia dodatkowego tłuszczu - usmaży się na tym które się wytopi z mięsa).
  • Doprawiamy wegetą, przyprawą do mięsa mielonego, słodką papryką i gorącym kubkiem o smaku pomidorowym. Smażymy aż do momentu gdy mięso ładnie się zarumieni.
  • Gdy ziemniaki już się ugotują wykładamy je na talerz i posypujemy usmażonym mięsem mielonym. Smacznego!

Dodatkowe informacje

585 kcal w 1 porcji.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Mięso mielone, Mięso mielone na obiad, Smażone mięso mielone