Pasta do smarowania chleba z jajkami, awokado i papryczkami chilli.
Pasta do smarowania chleba z jajkami, awokado i chilli to kremowa i pikantna przekąska, która łączy w sobie białko z jajek, zdrowe tłuszcze z awokado oraz ostrą nutę papryczek chilli, tworząc niezwykle smakowitą kombinację. Ta pasta to doskonały wybór na śniadanie, która dostarcza zarówno wartości odżywczych, jak i wyrazistego smaku.
Czas przygotowania 20 minuty min.
Rodzaj Sosy
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 1 porcja
Kalorie 941 kcal
- 7 jajek ugotowanych na twardo
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mała lub pół średniej cebuli
- 1 papryczka chilli
- kilka kropel soku z cytryny lub limonki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji (lub koperek)
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i odstawiamy do wystygnięcia.
Awokado kroimy na pół, oddzielamy od siebie połówki i usuwamy pestkę. Następnie łyżeczką wydłubujemy środek ze skórki i przekładamy do miseczki.
Papryczkę chilli i cebulę kroimy na drobne kawałki.
Do blendera wrzucamy ostudzone, ugotowane na twardo jajka, miąższ z awokado, papryczkę chilli i cebulę. Całość blendujemy na krem. Następnie dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub limonki oraz doprawiamy solą i pieprzem po czym ponownie blendujemy.
Podajemy udekorowane świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Jeżeli chcemy żeby pasta miała mniej kremową konsystencję - zamiast blendera możemy miąższ z awokado rozgnieść widelcem a pozostałe składniki zetrzeć na grubym oczku tarta lub pokroić w drobną kostkę. Smacznego!
941 kcal w całej porcji przygotowanej pasty.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Pasta do kanapek, Pasta do smarowania chleba, Pasta jajeczna, Pasta na ostro, Pasta na wielkanoc, Pasta z awokado, Pasta z jajek