Kotlety jajeczne
Kotlety z jajek to danie przygotowywane z ugotowanych jajek, które są ścierane na tarce, obtaczane w panierce i smażone na złocisto. Są delikatne i mają łagodny smak jajek, a chrupiąca panierka nadaje im wyjątkowej tekstury. Kotlety z jajek często podaje się z ziemniakami puree, surówkami lub sosem majonezowym, co tworzy smaczny i sycący posiłek.
Czas przygotowania 45 minuty min.
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Kuchnia Europejska
Porcje 6 kotletów
Kalorie 208 kcal
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 1 surowe jajko
- kiść świeżego szczypiorku
- 100 g bułki tartej
- 1 łyżeczka majonezu
- 3 łyżki oleju
- pieprz i sól do smaku
5 jajek gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia i ścieramy na grubym oczku tarki.
Do startych jajek na twardo wbijamy jedno surowe jajko, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, 30g bułki tartej, łyżeczkę majonezu i doprawiamy solą i pieprzem.
Całość dokładnie mieszamy aby składniki dobrze się wymieszały.
Z powstałej masy formujemy kotleciki i obtaczamy w pozostałej bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy przygotowane kotleciki aż się ładnie zarumienią. Smacznego!
208 kcal na 1 kotlet.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Domowy obiad, Gotowane jajka, Jajka na obiad, Kotlety na obiad, Kotlety z jajek