Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Następnie przełóż je do szerokiego garnka. Im szerszy garnek tym lepszy, ponieważ zależeć nam będzie na odparowywaniu wody z owoców.
Dodaj 0,5kg cukru oraz masło. Masło poprawi intensywność dżemu. Dzięki zawartemu w nim tłuszczowi nasze kubki smakowe będą lepiej reagować.
Wyciśnij sok z cytryn.
Rozpocznij gotowanie. Bez przykrycia, ponieważ zależy nam na odparowaniu wody. Owoce w kilka minut puszczą sok i zaczną się gotować. Możesz zmniejszyć moc palnika, tak aby owoce były stale podgrzewane - nie muszą się gotować. Całość mieszaj drewnianą łyżką.Ważne aby garnek miał grube dno. Pozwoli to uniknąć przypalenia owoców.
Takie gotowanie trwać będzie około 6 godzin. Objętość płynów zmaleje, pozostaną bardzo gęste i ciemne owoce.
Przygotuj odparzone i osuszone słoiki wraz z zakrętkami. Przełóż do nich zawartość garnka i od razu zakręć. Nie dolewaj dżemu do pełna. Zostaw około 1 cm. wolnej przestrzeni. Przed zakręceniem zadbaj aby ranty oraz zewnętrzna część słoika nie była obrudzona dżemem.
Po zakręceniu, obróć słoiki do góry dnem i pozostaw tak na 30 minut. Następnie obróć ponownie i dociśnij zakrętki palcem aby zobaczyć czy się zassały.
Możesz je dodatkowo pasteryzować w piekarniku rozgrzanym na 120 stopni przez 40 minut