Cofnij

Domowy dżem z truskawek (bez konserwantów)

Tradycyjny przepis na pyszny truskawkowy dżem
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 6 godziny
Porcje 5 słoików 280 ml
Kalorie 500 kcal

Sprzęt

  • 5 słoików 280 mln

Składniki
  

  • 2 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • 2 cytryny
  • 30 g masła

Sposób przygotowania
 

  • Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Następnie przełóż je do szerokiego garnka. Im szerszy garnek tym lepszy, ponieważ zależeć nam będzie na odparowywaniu wody z owoców.
  • Dodaj 0,5kg cukru oraz masło. Masło poprawi intensywność dżemu. Dzięki zawartemu w nim tłuszczowi nasze kubki smakowe będą lepiej reagować.
  • Wyciśnij sok z cytryn.
  • Rozpocznij gotowanie. Bez przykrycia, ponieważ zależy nam na odparowaniu wody. Owoce w kilka minut puszczą sok i zaczną się gotować. Możesz zmniejszyć moc palnika, tak aby owoce były stale podgrzewane - nie muszą się gotować. Całość mieszaj drewnianą łyżką.
    Ważne aby garnek miał grube dno. Pozwoli to uniknąć przypalenia owoców.
  • Takie gotowanie trwać będzie około 6 godzin. Objętość płynów zmaleje, pozostaną bardzo gęste i ciemne owoce.
  • Przygotuj odparzone i osuszone słoiki wraz z zakrętkami. Przełóż do nich zawartość garnka i od razu zakręć. Nie dolewaj dżemu do pełna. Zostaw około 1 cm. wolnej przestrzeni. Przed zakręceniem zadbaj aby ranty oraz zewnętrzna część słoika nie była obrudzona dżemem.
  • Po zakręceniu, obróć słoiki do góry dnem i pozostaw tak na 30 minut. Następnie obróć ponownie i dociśnij zakrętki palcem aby zobaczyć czy się zassały.
  • Możesz je dodatkowo pasteryzować w piekarniku rozgrzanym na 120 stopni przez 40 minut

Dodatkowe informacje

Podana kaloryczność dotyczy jednego słoika.