Cofnij

Domowe lody truskawkowe

Pyszne lody w zdrowszej wersji
Czas przygotowania 30 minuty
Czas mrożenia 6 godziny
Rodzaj Ciasta i desery
Porcje 7 porcji
Kalorie 320 kcal

Składniki
  

  • 500 g truskawek
  • 75 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g śmietany 30%

Sposób przygotowania
 

  • Umyj truskawki i usuń z nich szypułki
  • Umieść truskawki w rondelku i wsyp 2 łyżki cukru i zacznij smażyć na ogniu. Nie przykrywaj garnuszka. Gotuj przez około 5 minut, tak aby owoce puściły sok, a cukier się rozpuścił
  • Po tym procesie pozostaw truskawki do przestudzenia, a gdy to już będzie możliwe odłóż to lodówki.
  • Umieść w wysokim naczyniu szklankę śmietany, całe opakowanie sera mascarpone oraz trzy łyżki cukru, a następnie odstaw do lodów do schłodzenia.
  • Wyjmij naczynie z lodówki i natychmiast rozpocznij ubijanie kremu. Zaczynając od niższych obrotów miksera, stopniowo zwiększaj prędkość, aż do osiągnięcia maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Aby upewnić się, że masa jest odpowiednio ubita, sprawdź czy zaczyna wykazywać opór na mieszadłach miksera oraz czy po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza.
  • Przełóż gotowy krem do wygodnego, szerszego naczynia. Następnie dodaj do niego schłodzone truskawki - sok oraz całe owoce i wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż całość do naczynia które włożysz do zamrażarki. Jeśli lody przełożysz do osobnych, małych pojemników
  • Miej na uwadze, że domowe lody, które były dłużej mrożone, będą wymagały dodatkowych kilkunastu minut, aby zmiękły po wyjęciu z zamrażalnika. Na początku mogą być twarde i trudno będzie je porcjować, ale po chwili w temperaturze pomieszczenia zmiękną.

Dodatkowe informacje

Kaloryczność kcal: 170 w 100 ml.
Z opisanych składników wyjdzie około 1400 ml lodów truskawowych.
Słowo kluczowe Dania z truskawkami, Lody