Umyj truskawki i usuń z nich szypułki
Umieść truskawki w rondelku i wsyp 2 łyżki cukru i zacznij smażyć na ogniu. Nie przykrywaj garnuszka. Gotuj przez około 5 minut, tak aby owoce puściły sok, a cukier się rozpuścił
Po tym procesie pozostaw truskawki do przestudzenia, a gdy to już będzie możliwe odłóż to lodówki.
Umieść w wysokim naczyniu szklankę śmietany, całe opakowanie sera mascarpone oraz trzy łyżki cukru, a następnie odstaw do lodów do schłodzenia.
Wyjmij naczynie z lodówki i natychmiast rozpocznij ubijanie kremu. Zaczynając od niższych obrotów miksera, stopniowo zwiększaj prędkość, aż do osiągnięcia maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Aby upewnić się, że masa jest odpowiednio ubita, sprawdź czy zaczyna wykazywać opór na mieszadłach miksera oraz czy po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza.
Przełóż gotowy krem do wygodnego, szerszego naczynia. Następnie dodaj do niego schłodzone truskawki - sok oraz całe owoce i wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj.
Przełóż całość do naczynia które włożysz do zamrażarki. Jeśli lody przełożysz do osobnych, małych pojemników
Miej na uwadze, że domowe lody, które były dłużej mrożone, będą wymagały dodatkowych kilkunastu minut, aby zmiękły po wyjęciu z zamrażalnika. Na początku mogą być twarde i trudno będzie je porcjować, ale po chwili w temperaturze pomieszczenia zmiękną.