Cofnij
Ciesz się smakiem świeżych truskawek

Muffiny z truskawkami

Truskawkowe muffinki, które przygotujesz szybko i łatwo
Czas przygotowania 10 minuty
Czas pieczenia 35 minuty
Rodzaj Ciasta i desery, Drożdżówki, Przekąski
Kuchnia Wegetariańska
Porcje 12 muffinek
Kalorie 100 kcal

Składniki
  

  • 2 szt. jaj
  • 130 ml mleka
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g roztopionego masła (lub oleju)
  • 260 g mąka pszenna
  • 250 g truskawek

Sposób przygotowania
 

  • Umyj i osusz truskawki a następnie pokrój na kawałki. Rozpocznij rozgrzewanie piekarnika (do 180 stopni)
  • W misce dokładnie zmieszaj roztopione masło (lub olej roślinny), mleko, jajka. Możesz użyć np. rózgi.
  • W innej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie Wlej do niej składniki z pierwszej miski. Zmieszaj całość do momentu aż nie będzie widoczna surowa mąka. Dodaj truskawki.
  • Powkładaj do papilotek - podziel na równe porcje. Następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  • Wyjmij całość po ok. 25 min.

Dodatkowe informacje

Podana kaloryczność dotyczy jednej muffinki.
Skład makro dla jednej muffinki:
Białko: 7g
Węglowodany: 8,5g
Tłuszcz: 8g
Słowo kluczowe Klasyczne muffinki, Muffinki na słodko, Muffinki na słoko, Muffinki z dodatkami