Muffiny z truskawkami
Truskawkowe muffinki, które przygotujesz szybko i łatwo
Czas przygotowania 10 minuty min.
Czas pieczenia 35 minuty min.
Rodzaj Ciasta i desery, Drożdżówki, Przekąski
Kuchnia Wegetariańska
Porcje 12 muffinek
Kalorie 100 kcal
- 2 szt. jaj
- 130 ml mleka
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g roztopionego masła (lub oleju)
- 260 g mąka pszenna
- 250 g truskawek
Umyj i osusz truskawki a następnie pokrój na kawałki. Rozpocznij rozgrzewanie piekarnika (do 180 stopni)
W misce dokładnie zmieszaj roztopione masło (lub olej roślinny), mleko, jajka. Możesz użyć np. rózgi.
W innej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie Wlej do niej składniki z pierwszej miski. Zmieszaj całość do momentu aż nie będzie widoczna surowa mąka. Dodaj truskawki.
Powkładaj do papilotek - podziel na równe porcje. Następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Wyjmij całość po ok. 25 min.
Podana kaloryczność dotyczy jednej muffinki.
Skład makro dla jednej muffinki:
Białko: 7g
Węglowodany: 8,5g
Tłuszcz: 8g
Słowo kluczowe Klasyczne muffinki, Muffinki na słodko, Muffinki na słoko, Muffinki z dodatkami