Piekarnik podgrzać do temperatury 175 stopni C. Przygotować tortownicę.
Rozłamać czekoladę na małe kawałki i rozpuścić wraz z masłem, unikając przegrzewania składników (na przykład w rondlu na niskim ogniu, stale mieszając). Zdjąć z ognia.
Wbić 2 jajka do czystej miski i dodać żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zostawić na później). Mieszać żółtka za pomocą trzepaczki, a następnie wlać do nich rozpuszczoną masę czekoladową z rondla i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
Ubijać pozostałe 4 białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cały cukier i nadal ubijając, aż pianka stanie się sztywna i gęsta.
Pianę dodać do masy czekoladowej w dwóch częściach, delikatnie mieszając łyżką, aż składniki się połączą.
Przełożyć ciasto do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut (jeśli używamy tortownicy o średnicy 24 cm, mierzonej od wewnątrz) lub około 30 minut (w przypadku tortownicy o średnicy 26 cm).
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, całkowicie je ostudzić (w trakcie chłodzenia w środku ciasta często powstaje lekki zagłębienie, które będzie idealne na krem i owoce; jeśli tak się nie stanie, następnym razem można skrócić czas pieczenia).
Dodatki do ciasta
Do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać mascarpone oraz cukier wanilinowy. Ubijać mikserem, aż powstanie sztywna, gęsta i puszysta masa. Trwa to około 2 minut. Na końcu, jeśli używamy, dodać śmietan-fix i dokładnie wmieszać (jest to opcjonalne, ale zwiększa trwałość kremu, szczególnie jeśli planujemy przechowywać deser przez dłuższy czas).
Wyłożyć przygotowany krem na wystudzone ciasto, dodać pokrojone owoce i udekorować listkami mięty. Można od razu podawać lub przechowywać w lodówce. Przed podaniem warto pozostawić deser na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby się nieco ocieplił.
Dodatkowe informacje
Podana powyżej kaloryczność dotyczy jednej porcji przy założeniu że ciasto pokroimy na 12 kawałków. Łączna kaloryczność całego ciasta to około 5680-5980 kcal.