Cofnij
Ciasto z borówkami jest doskonałym pomysłem na szybki deser.

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami to doskonały deser o intensywnym smaku owocowym i delikatnej konsystencji.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Rodzaj Ciasta i desery
Kuchnia Stany Zjednoczone
Porcje 14 porcji
Kalorie 260 kcal

Składniki
  

  • 3 szt. jajka
  • 180 g cukru
  • 330 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 120 ml oleju
  • 250 g borówek
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania
 

Wstępne przygotowanie

  • Podczas przygotowywania ważne jest, aby wszystkie składniki miały równą temperaturę. Aby to uzyskać należy wyjąć niezbędne składniki z lodówki przynajmniej na 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.
  • Do pieczenia przygotowujemy formę którą możemy wyłożyć papierem do pieczenia. Wymiary formy około 25 x 25 cm.

Przepis

  • Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zmiksowania jajek i cukru. Po miksowaniu około 5-10 minut powstaje nam puszysta masa jajeczna. Następnie miksując jeszcze przez krótką chwilę dodajemy 120 ml oleju.
  • Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki: jogurt naturalny, mąkę pszenną a także proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy razem łyżką (lub mikserem na niskich obrotach) tylko do momentu połączenia się składników - nie dłużej.
  • Do wcześniej przygotowanej formy wlewamy ciasto.
  • Na koniec układamy równo borówki i wkładamy ciasto do piekarnika.
  • Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika możemy posypać je dla smaku cukrem pudrem.

Dodatkowe informacje

260 kcal w 100 g ciasta
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w daniu.
Słowo kluczowe Ciasto na wakacje, Ciasto z cukrem pudrem, Ciasto z owocami, Domowe ciasto