Ciasto z borówkami
Ciasto z borówkami to doskonały deser o intensywnym smaku owocowym i delikatnej konsystencji.
Czas przygotowania 15 minuty min.
Czas gotowania 45 minuty min.
Rodzaj Ciasta i desery
Kuchnia Stany Zjednoczone
Porcje 14 porcji
Kalorie 260 kcal
- 3 szt. jajka
- 180 g cukru
- 330 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 330 g jogurtu naturalnego
- 120 ml oleju
- 250 g borówek
- 2 łyżeczki cukru pudru
Wstępne przygotowanie
Podczas przygotowywania ważne jest, aby wszystkie składniki miały równą temperaturę. Aby to uzyskać należy wyjąć niezbędne składniki z lodówki przynajmniej na 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.
Do pieczenia przygotowujemy formę którą możemy wyłożyć papierem do pieczenia. Wymiary formy około 25 x 25 cm.
Przepis
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zmiksowania jajek i cukru. Po miksowaniu około 5-10 minut powstaje nam puszysta masa jajeczna. Następnie miksując jeszcze przez krótką chwilę dodajemy 120 ml oleju.
Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki: jogurt naturalny, mąkę pszenną a także proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy razem łyżką (lub mikserem na niskich obrotach) tylko do momentu połączenia się składników - nie dłużej.
Do wcześniej przygotowanej formy wlewamy ciasto.
Na koniec układamy równo borówki i wkładamy ciasto do piekarnika.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika możemy posypać je dla smaku cukrem pudrem.
260 kcal w 100 g ciasta
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w daniu.
Słowo kluczowe Ciasto na wakacje, Ciasto z cukrem pudrem, Ciasto z owocami, Domowe ciasto