Cofnij
Zdrowe gofry z dużą zawartością białka

Gofry proteinowe

Chrupiące i pyszme gofry bez dodatku cukru
Czas całkowity 20 minuty
Rodzaj Ciasta i desery
Kuchnia Belgijska
Porcje 8
Kalorie 115 kcal

Sprzęt

  • Gofrownica

Składniki
  

  • 1 szt. jaja
  • 30 g odżywki białkowej
  • 15 g oleju
  • 200 ml mleka 1,5%
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy pomocy miksera lub ręcznie. Między czasie rozgrzewamy gofrownicę.
  • Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy przygotowane ciasto (gofrownica nie wymaga wcześniej smarowania olejem - ciasto nie przywiera). Nie przesadzaj z ilością ciasta, które rozlejesz po gofrownicy poniewaz może się ono lekko rozlać.
  • W trakcie pieczenia możemy obrócić gofry na drugą stronę, ponieważ nie zawsze gofrownice pieką równomiernie z góry i z dołu.

Dodatkowe informacje

Podana kaloryczność dotyczy jednego gofra. Kaloryczność wszystkich porcji wynosi ok. 925 kcal i nie uwzględnia żadnych dodatków.
Słowo kluczowe Gofry białkowe, Gofry proteinowe, Gofry z owocami, Śniadania na słodko, Zdrowe przekąski