Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na grubym oczku tarki. Następnie dodajemy troszkę soli i odstawiamy na bok na kilka minut. Jeżeli puszczą dużo wody możemy usunąć jej nadmiar.
W tym czasie obieramy ząbek czosnku i do osobnej miseczki przeciskamy przez praskę (ewentualnie ścieramy na drobnym oczku tarki). Dodajemy do niego oliwę i razem mieszamy.
Do czosnku i oliwy dodajemy jogurt grecki a także starte wcześniej ogórki i łyżkę octu. Całość dokładnie mieszamy.
Koperek i pietruszkę drobno szatkujemy i dodajemy do całości.
Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dodatkowe informacje
470 kcal w całej porcji przygotowanego sosu.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Sosy do burgerów, Sosy do jajek, Sosy do kanapek, Sosy do mięsa, Sosy do pizzy, Sosy do sałatek, Sosy do zapiekanek, Sosy na Wielkanoc