Omlet jajeczny z pomidorami i otrębami.
Omlet jajeczny z pomidorami i otrębami owsianymi to połączenie dobrego smaku i zdrowej żywności. Jajka dostarczają białka, pomidory dodają świeżości i smaku, a otręby owsiane są bogatym źródłem błonnika. To szybki i pożywny posiłek, który doskonale sprawdza się na śniadanie lub lekki lunch.
Czas przygotowania 20 minuty min.
Rodzaj Śniadanie
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 1 porcja
Kalorie 363 kcal
- 2 szt. jajek
- 30 g otrębów owsianych
- 80 g pomidorków koktajlowych
- troszeczkę masła do posmarowania patelni
- sól i pieprz do smaku
Patelnię smarujemy masłem i rzucamy na nią przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Delikatnie podsmażamy na małym ogniu.
W tym czasie w osobną miseczkę wbijamy dwa jajka i je roztrzepujemy. Dodajemy do nich 30 g otrębów owsianych i dokładnie mieszamy.
Gdy pomidorki na patelni zaczną już puszczać sok to zalewamy je mieszanką jajek z otrębami.
Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy pod przykryciem na małym ogniu aż omlet będzie gotowy! Smacznego!
363 kcal na cały przygotowany omlet.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Co zjeść na śniadanie, Dobre śniadanie, Omlet jajeczny, Omlet na śniadanie, Omlet z otrębami, Omlet z pomidorami, Pomysł na śniadanie, Zdrowe śniadanie