Cofnij
Kilka prostych składników na omlet jajeczny.

Omlet jajeczny z pomidorami i otrębami.

Omlet jajeczny z pomidorami i otrębami owsianymi to połączenie dobrego smaku i zdrowej żywności. Jajka dostarczają białka, pomidory dodają świeżości i smaku, a otręby owsiane są bogatym źródłem błonnika. To szybki i pożywny posiłek, który doskonale sprawdza się na śniadanie lub lekki lunch.
Czas przygotowania 20 minuty
Rodzaj Śniadanie
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 1 porcja
Kalorie 363 kcal

Składniki
  

  • 2 szt. jajek
  • 30 g otrębów owsianych
  • 80 g pomidorków koktajlowych
  • troszeczkę masła do posmarowania patelni
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Patelnię smarujemy masłem i rzucamy na nią przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Delikatnie podsmażamy na małym ogniu.
  • W tym czasie w osobną miseczkę wbijamy dwa jajka i je roztrzepujemy. Dodajemy do nich 30 g otrębów owsianych i dokładnie mieszamy.
  • Gdy pomidorki na patelni zaczną już puszczać sok to zalewamy je mieszanką jajek z otrębami.
  • Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy pod przykryciem na małym ogniu aż omlet będzie gotowy! Smacznego!

Dodatkowe informacje

363 kcal na cały przygotowany omlet.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Co zjeść na śniadanie, Dobre śniadanie, Omlet jajeczny, Omlet na śniadanie, Omlet z otrębami, Omlet z pomidorami, Pomysł na śniadanie, Zdrowe śniadanie