Pucharek deser z truskawkami
Deser z truskawek i serka mascarpone podawany w szklanym pucharku
Czas przygotowania 10 minuty min.
Czas chłodzenia 2 godziny godz.
mikser
Blender
4 szklane pucharki
- 250 g serek mascarpone
- 200 g śmietana 30%
- 40 g cukier puder
- 100 g herbatniki lub inne kruche ciasteczka
- 400 g truskawki
- 15 g cukier
Połowę ze wszystkich truskawek zblenduj z cukrem. Drugą połowę pokrój na małe kawałk i dodaj do powstałego musu.
Do śmietany dodaj cukier puder i ubij na sztywno przy użyciu miksera lub trzepaczki. Gdy osiągnie sztywną formę dodaj serek mascarpone i wymieszaj na wolnych obrotach miksera.
Pokrusz herbatniki i wsyp połowę na dno każdego z pucharków. Następnie zacznij układać kolejne warstwy: biały serek ze śmietaną - na to mus z truskawek i znowu serek. Na wierzch rozsyp pozostałą część herbatników.
Wierzch deseru możesz udekorować truskawkami oraz miętą.
Łączna kaloryczność i makro skład dla wszystkich porcji:
- Kalorie: około 2654 kcal
- Białko: około 25.8g
- Tłuszcze: około 192g
- Węglowodany: około 145.9g
Słowo kluczowe Dania z truskawkami