Cofnij
Deser truskawkowy w pucharku

Pucharek deser z truskawkami

Deser z truskawek i serka mascarpone podawany w szklanym pucharku
Czas przygotowania 10 minuty
Czas chłodzenia 2 godziny
Rodzaj Ciasta i desery
Porcje 4
Kalorie 650 kcal

Sprzęt

  • mikser
  • Blender
  • 4 szklane pucharki

Składniki
  

  • 250 g serek mascarpone
  • 200 g śmietana 30%
  • 40 g cukier puder
  • 100 g herbatniki lub inne kruche ciasteczka
  • 400 g truskawki
  • 15 g cukier

Sposób przygotowania
 

  • Połowę ze wszystkich truskawek zblenduj z cukrem. Drugą połowę pokrój na małe kawałk i dodaj do powstałego musu.
  • Do śmietany dodaj cukier puder i ubij na sztywno przy użyciu miksera lub trzepaczki. Gdy osiągnie sztywną formę dodaj serek mascarpone i wymieszaj na wolnych obrotach miksera.
  • Pokrusz herbatniki i wsyp połowę na dno każdego z pucharków. Następnie zacznij układać kolejne warstwy: biały serek ze śmietaną - na to mus z truskawek i znowu serek. Na wierzch rozsyp pozostałą część herbatników.
  • Wierzch deseru możesz udekorować truskawkami oraz miętą.

Dodatkowe informacje

Łączna kaloryczność i makro skład dla wszystkich porcji:
  • Kalorie: około 2654 kcal
  • Białko: około 25.8g
  • Tłuszcze: około 192g
  • Węglowodany: około 145.9g
Słowo kluczowe Dania z truskawkami