Pucharek z truskawkami i serkiem mascarpone to deser pełen harmonii smakowej i wizualnej, który zachwyca zarówno podniebienie, jak i zmysły. Połączenie delikatnego, kremowego sera mascarpone z soczystymi, słodkimi truskawkami tworzy doskonałą równowagę między kremowością a świeżością.
Warstwowe układanie truskawek i sera w pucharku dodaje mu elegancji i apetycznego wyglądu, co sprawia, że jest idealnym deserem na specjalne okazje lub romantyczne wieczory.
Pucharek deser z truskawkami
Sprzęt
- mikser
- Blender
- 4 szklane pucharki
Składniki
- 250 g serek mascarpone
- 200 g śmietana 30%
- 40 g cukier puder
- 100 g herbatniki lub inne kruche ciasteczka
- 400 g truskawki
- 15 g cukier
Sposób przygotowania
- Połowę ze wszystkich truskawek zblenduj z cukrem. Drugą połowę pokrój na małe kawałk i dodaj do powstałego musu.
- Do śmietany dodaj cukier puder i ubij na sztywno przy użyciu miksera lub trzepaczki. Gdy osiągnie sztywną formę dodaj serek mascarpone i wymieszaj na wolnych obrotach miksera.
- Pokrusz herbatniki i wsyp połowę na dno każdego z pucharków. Następnie zacznij układać kolejne warstwy: biały serek ze śmietaną - na to mus z truskawek i znowu serek. Na wierzch rozsyp pozostałą część herbatników.
- Wierzch deseru możesz udekorować truskawkami oraz miętą.
Dodatkowe informacje
- Kalorie: około 2654 kcal
- Białko: około 25.8g
- Tłuszcze: około 192g
- Węglowodany: około 145.9g
Dodatkowo, w tej kompozycji można dostrzec zdrowe elementy – truskawki dostarczające witamin, minerałów i antyoksydantów, a także ser mascarpone, który stanowi źródło tłuszczów i białka.