Bułeczki z jabłkiem
Bułeczki z jabłkiem to proste i smaczne wypieki, które zachwycą każde podniebienie. Zawierają one połączenie miękkiego, puszystego ciasta i soczystego nadzienia z kawałkami świeżego jabłka, aromatycznym cynamonem i słodkim cukrem.
Czas przygotowania 1 godzina godz. 15 minuty min.
Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polska
Porcje 15 bułeczek
Kalorie 295 kcal
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 3 szt. jajek
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szt. cukru wanilinowego
- 50 g masła
Składniki na farsz:
- 1 łyżka masła
- 4-5 szt. jabłek
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru
Składniki na kruszonkę:
- 60 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 30 g masła (miękkie)
Składniki na lukier:
- 150 g cukru pudru
- 1-3 łyżki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie ciasta:
Mleko delikatnie podgrzewamy aby osiągnęło pokojową temperaturę. Gdy tak już się stanie - kruszymy i rozpuszczamy w mleku drożdże, po czym dodajemy (posypujemy) 2 łyżeczki cukru i przesiewamy 50g mąki. Całość odstawiamy na bok do wyrośnięcia.
Resztę mąki wysypujemy na stolnicę i dodajemy resztę cukru.
Gdy drożdże już wyrosną, w wysypanej na stolnicy mące z cukrem robimy dziurkę i dodajemy wcześniej przygotowane drożdże. Łączymy wszystko razem (nie ubijamy jak na ciasto tylko mieszamy "szatkując" nożem.
Do powstałej masy dodajemy masło (miękkie), cukier wanilinowy oraz 2 całe jajka i 1 żółtko (białko z tego jajka wykorzystamy później do posmarowania bułeczek) i zagniatamy ciasto. Gdy będzie już gotowe odkładamy je na bok do wyrośnięcia (około 25 minut).
Przygotowanie farszu:
Gdy oczekujemy na wyrośnięcie ciasta zabieramy się za przygotowanie farszu.
Obieramy jabłka, kroimy je w kostkę i podsmażamy na patelni dodając łyżkę masła i cukru. Pod koniec smażenia dodajemy także płaską łyżeczkę cynamonu. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie bułeczek do pieczenia:
Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm.
Następnie wykrawamy w nim kółka o średnicy około 10 cm.
Na każde kółko nakładamy przygotowany farsz i zawijamy formując bułeczkę.
Tak "zlepione" bułeczki układamy na blaszce (zostawiamy między nimi kilka cm odległości ponieważ ciasto jeszcze delikatnie urośnie).
W tym czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 stopni w ustawieniu góra i dół.
Bułeczki które czekają już na blaszce smarujemy przy użyciu pędzelka białkiem (które pozostało nam wcześniej z 1 jajka) i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Tak przygotowane drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut aż osiągną ładny złocisty kolor.
Po wyjęciu bułeczek z piekarnika, odczekujemy chwilkę aż troszeczkę ostygną i polewamy je przygotowanym lukrem. Gotowe!
295 kcal na 1 bułeczkę.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Bułeczki z owocami, Bułka z jabłkiem, Domowe bułeczki, Domowe pieczywo, Drożdżówka z jabłkiem, Drożdżówki z owocami, Zdrowe pieczywo