Cofnij
Świeże pieczywo bułeczki z jabłkiem.

Bułeczki z jabłkiem

Bułeczki z jabłkiem to proste i smaczne wypieki, które zachwycą każde podniebienie. Zawierają one połączenie miękkiego, puszystego ciasta i soczystego nadzienia z kawałkami świeżego jabłka, aromatycznym cynamonem i słodkim cukrem.
Czas przygotowania 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polska
Porcje 15 bułeczek
Kalorie 295 kcal

Sprzęt

  • 1 wykrawaczka lub garnuszek o średnicy około 10 cm
  • 1 Stolnica

Składniki
  

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 3 szt. jajek
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szt. cukru wanilinowego
  • 50 g masła

Składniki na farsz:

  • 1 łyżka masła
  • 4-5 szt. jabłek
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 30 g masła (miękkie)

Składniki na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 1-3 łyżki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie ciasta:

  • Mleko delikatnie podgrzewamy aby osiągnęło pokojową temperaturę. Gdy tak już się stanie - kruszymy i rozpuszczamy w mleku drożdże, po czym dodajemy (posypujemy) 2 łyżeczki cukru i przesiewamy 50g mąki. Całość odstawiamy na bok do wyrośnięcia.
  • Resztę mąki wysypujemy na stolnicę i dodajemy resztę cukru.
  • Gdy drożdże już wyrosną, w wysypanej na stolnicy mące z cukrem robimy dziurkę i dodajemy wcześniej przygotowane drożdże. Łączymy wszystko razem (nie ubijamy jak na ciasto tylko mieszamy "szatkując" nożem.
  • Do powstałej masy dodajemy masło (miękkie), cukier wanilinowy oraz 2 całe jajka i 1 żółtko (białko z tego jajka wykorzystamy później do posmarowania bułeczek) i zagniatamy ciasto. Gdy będzie już gotowe odkładamy je na bok do wyrośnięcia (około 25 minut).

Przygotowanie farszu:

  • Gdy oczekujemy na wyrośnięcie ciasta zabieramy się za przygotowanie farszu.
  • Obieramy jabłka, kroimy je w kostkę i podsmażamy na patelni dodając łyżkę masła i cukru. Pod koniec smażenia dodajemy także płaską łyżeczkę cynamonu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie kruszonki:

  • Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski (60g mąki pszennej, 30g cukru i 30g miękkiego masła) i razem ze sobą łączymy (zagniatamy niedbale).

Przygotowanie lukru:

  • Cukier puder przesiewamy do miski przez sito tak aby pozbyć się grudek. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. W celu uzyskania pożądanej konsystencji dodajemy po troszkę wody, aż jego gęstość będzie taka jak chcemy.

Przygotowanie bułeczek do pieczenia:

  • Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm.
  • Następnie wykrawamy w nim kółka o średnicy około 10 cm.
  • Na każde kółko nakładamy przygotowany farsz i zawijamy formując bułeczkę.
  • Tak "zlepione" bułeczki układamy na blaszce (zostawiamy między nimi kilka cm odległości ponieważ ciasto jeszcze delikatnie urośnie).
  • W tym czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 stopni w ustawieniu góra i dół.
  • Bułeczki które czekają już na blaszce smarujemy przy użyciu pędzelka białkiem (które pozostało nam wcześniej z 1 jajka) i posypujemy przygotowaną kruszonką.
  • Tak przygotowane drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut aż osiągną ładny złocisty kolor.
  • Po wyjęciu bułeczek z piekarnika, odczekujemy chwilkę aż troszeczkę ostygną i polewamy je przygotowanym lukrem. Gotowe!

Dodatkowe informacje

295 kcal na 1 bułeczkę.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Bułeczki z owocami, Bułka z jabłkiem, Domowe bułeczki, Domowe pieczywo, Drożdżówka z jabłkiem, Drożdżówki z owocami, Zdrowe pieczywo