Cofnij
Ciasto kakaowe z mlecznym kremem mleczna kanapka

Ciasto kakaowe z mlecznym kremem "mleczna kanapka"

Ciasto kakaowe z mlecznym kremem "mleczna kanapka" to połączenie pysznego kakaowego ciasta z kremem na bazie mleka.
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Rodzaj Ciasta i desery
Kuchnia Kuchnia Europejska
Porcje 20 porcji
Kalorie 429 kcal

Składniki
  

Składniki na ciasto

  • 180 ml oleju
  • 5 szt. jajek
  • 330 g cukru
  • 120 ml wody
  • 5 g proszku do pieczenia (płaska łyżeczka)
  • 5 g sody oczyszczonej (płaska łyżeczka)
  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao

Składniki na krem

  • 120 ml mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku 26%
  • 120 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 5 ml soku z cytryny

Składniki na polewę

  • 120 g czekolady mlecznej
  • 80 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie ciasta kakaowego

  • Do garnka wlewamy wodę i olej, następnie dodajemy kakao i cukier (220g). Całość gotujemy aż do momentu rozpuszczenia się cukru i uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek i ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany. Następnie nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy około 110g cukru (pół szklanki). Całość miksujemy aż do rozpuszczenia się cukru i uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku i powoli wlewamy wcześniej przygotowaną, ostudzoną masę kakaową cały czas miksując aż do wymieszania się składników.
  • Do otrzymanej masy powoli dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i delikatnie mieszamy aż znikną wszystkie grudki mąki i masa stanie się jednolita.
  • Tak przygotowaną masę wlewamy do formy i pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przygotowanie kremu mlecznego

  • Wlewamy do rondelka mleko i gotujemy je dodając cukier wanilinowy. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
  • Masło wraz z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania powoli dodajemy sok z cytryny i przygotowane wcześniej ostudzone mleko z cukrem wanilinowym.
  • W ostatnim kroku dodajemy powoli mleko w proszku i miksujemy aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzewamy w garnku i dodajemy do niej połamaną w kostkę czekoladę. Całość mieszamy aż do momentu gdy składniki się rozpuszczą i utworzą jednolitą masę.

Połączenie składników

  • Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy je kremem mlecznym. Na samym końcu zalewamy górę ciasta polewą i całość odkładamy do zastygnięcia w lodówce.

Dodatkowe informacje

429 kcal na 1 porcję.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Ciasto na wakacje, Ciasto z czekoladą, Domowe ciasto, Tradycyjne ciasto