Cofnij
gofry z czekoladową polewą

Czekoladowe gofry

Spróbuj chrupiących i puszystych gofrów w czekoladowej wersji
Czas przygotowania 10 minuty
Czas całkowity 6 minuty
Rodzaj Ciasta i desery
Kuchnia Belgijska
Porcje 8
Kalorie 250 kcal

Sprzęt

  • Gofrownica

Składniki
  

  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g oleju roślinnego
  • 2 szt. jajek
  • 30 g cukru
  • 15 g kakao
  • 5 g proszku do pieczenia

Sposób przygotowania
 

  • Połącz ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Możesz do tego użyć miksera. Rozgrzewaj gofrownicę.
  • Przelej ciasto na rozgrzaną gofrownicę. Czas pieczenia będzie zależał od mocy gofrownicy. Podglądaj na bieżąco czy gofry są już zarumienione. Przeważnie powinno to zająć około 3-5 minut.
  • Po upieczeniu najlepiej odłożyć na powierzchnię, która zapewnia przelot powietrza od dołu i góry (np tacke grillową z mikrofali) - dzięki temu gofry będą chrupiące i nie opadną.
  • Dodaj ulubione składniki na wierzch gofra i delektuj się smakiem!

Dodatkowe informacje

Przykładowy przepis zawierający te składniki dostarcza około 2030 kalorii. Należy jednak pamiętać, że to tylko szacunkowa wartość i faktyczna ilość kalorii może się różnić w zależności od marek i konkretnych składników użytych w przepisie. Aby otrzymać kaloryczność jednego gofra należy podzielić całą sumę przez liczbę gofrów.
Słowo kluczowe ciasto na gofry, czekoladowe gofry, gofry z kakao