Cofnij
bułki do burgerów jak z burgerowni

Domowe bułki do burgerów

Świeże bułki, które podkreślą smak Twoich burgerów!
Czas całkowity 2 godziny 30 minuty
Rodzaj Burgery, Pieczywo
Kuchnia Amerykańska
Porcje 10
Kalorie 250 kcal

Składniki
  

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 g soli
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7g drożdży w proszku)
  • 30 g cukru
  • 320 ml ciepłego mleka (1 kubek)
  • 50 g masła
  • 1 szt. jaja

Do dodania na wierzchu ciasta

  • 1 szt. żółtka z jaja
  • 20 ml mleka
  • 15 g sezamu lub innego dodatku

Sposób przygotowania
 

  • Wymieszaj mąkę i sól
  • Skrusz drożdże do szklanki, dodaj 1 łyżeczkę (5g) cukru rozcieraj łyżką. Dodaj pół szklanki ciepłego mleka, a następnie łyżkę mąki zmieszanej z solą. Po dokładnym rozmieszaniu wstaw szklankę do garnka z gorącą wodą. Poczekaj około 7 minut, aby wszystko wyrosło.
  • Przełóż zawartość szklanki do miski z mąką i solą. Delikatnie mieszaj, dolewając resztę ciepłego mleka.
  • Wsyp resztę cukru, wbij jajko i wciąż mieszaj całość. Po pewnym czasie zamień mieszanie łyżką na ręczne ugniatanie. Gdy ciasto stanie się jednolite dodaj roztopione masło. Wyrabiaj ręcznie ciasto przez około 15 minut (lub 10 minut hakiem robota planetarnego).
  • Przykryj miskę ścierką i odstaw na 60 minut w ciepłym miejscu.
  • Wyjmij ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Wygniataj i podziel na 10 części. Uformuj z nich kulki i ułóż na blasze do pieczenia (możesz położyć wcześniej papier do pieczenia), delikatnie spłaszczając dłonią. Odstaw na około 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Wymieszaj żółtko i mleko a następnie posmaruj nimi wierzch bułeczek. Możesz też teraz dodać sezam lub inny dodatek na ich wierzch (po posypaniu lekko dociśnij dłonią dodatki). Wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 minut, do momentu aż bułeczki przybiorą ładny złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i odczekaj, aż trochę ostygną.

Dodatkowe informacje

Sumując kalorie z poszczególnych składników, otrzymujemy około 2 500 kcal dla całego ciasta bułek. Należy jednak pamiętać, że podczas pieczenia w temperaturze 200°C przez 15-20 minut, niektóre kalorie mogą ulec zmianie w wyniku reakcji chemicznych zachodzących w procesie pieczenia. Mimo to, powyższa wartość daje przybliżony pogląd na ilość kalorii w domowych bułkach do burgerów.
Słowo kluczowe Bułki do burgerów, Bułki z sezamem, Domowe bułeczki