Cofnij
Popularne fish & chips idealne na obiad.

Fish & chips (smażona panierowana ryba z frytkami)

Fish and chips to klasyczne danie brytyjskie, składające się ze smażonej ryby obtoczonej w cieście oraz frytek ziemniaczanych. Jest to popularna i rozpoznawalna potrawa zarówno w Wielkiej Brytanii, jak i wielu innych częściach świata.
Czas przygotowania 40 minuty
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Brytyjska
Porcje 2 porcje
Kalorie 659 kcal

Składniki
  

  • 200 ml piwa
  • 170 g mąki pszennej
  • 2 duże kawałki ryby (np. dorsza)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka curry do ciasta
  • olej do smażenia ryby

Sposób przygotowania
 

  • Rybę kroimy na kawałki, usuwamy ewentualne ości i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę curry, sól i pieprz i zalewamy powoli piwem ciągle mieszając aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i otrzymamy lejące się ciasto.
  • Do osobnej miseczki (lub na deskę) wysypujemy troszkę mąki w której delikatnie obtaczamy przyprawioną rybę a następnie moczymy ją w przygotowanym cieście. Czekamy chwileczkę aż nadmiar ciasta z niej skapnie i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż osiągnie złocisty kolor.
  • Usmażoną rybę podajemy z frytkami i sosem czosnkowym. Warto też pamiętać o cytrynie która nadaje rybie aromatycznego smaku.

Dodatkowe informacje

659 kcal na 1 porcję ryby.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Angielskie danie, Frytki, Ryba na obiad, Ryba w cieście, Ryba w panierce, Ryba w sosie, Smażona ryba, Szkockie danie