Fish & chips (smażona panierowana ryba z frytkami)
Fish and chips to klasyczne danie brytyjskie, składające się ze smażonej ryby obtoczonej w cieście oraz frytek ziemniaczanych. Jest to popularna i rozpoznawalna potrawa zarówno w Wielkiej Brytanii, jak i wielu innych częściach świata.
Czas przygotowania 40 minuty min.
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Brytyjska
Porcje 2 porcje
Kalorie 659 kcal
- 200 ml piwa
- 170 g mąki pszennej
- 2 duże kawałki ryby (np. dorsza)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka curry do ciasta
- olej do smażenia ryby
Rybę kroimy na kawałki, usuwamy ewentualne ości i doprawiamy solą i pieprzem.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę curry, sól i pieprz i zalewamy powoli piwem ciągle mieszając aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i otrzymamy lejące się ciasto.
Do osobnej miseczki (lub na deskę) wysypujemy troszkę mąki w której delikatnie obtaczamy przyprawioną rybę a następnie moczymy ją w przygotowanym cieście. Czekamy chwileczkę aż nadmiar ciasta z niej skapnie i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż osiągnie złocisty kolor.
Usmażoną rybę podajemy z frytkami i sosem czosnkowym. Warto też pamiętać o cytrynie która nadaje rybie aromatycznego smaku.
659 kcal na 1 porcję ryby.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Angielskie danie, Frytki, Ryba na obiad, Ryba w cieście, Ryba w panierce, Ryba w sosie, Smażona ryba, Szkockie danie