Cofnij
Pyszne flaki wołowe.

Flaki wołowe po zamojsku

Flaki wołowe po zamojsku są prawdziwą ucztą dla podniebienia i pozostają istotnym elementem dziedzictwa kulinarnej Polski.
Czas przygotowania 2 godziny 30 minuty
Rodzaj Zupy
Kuchnia Polska
Porcje 10 porcji
Kalorie 285 kcal

Składniki
  

  • 500 g flaków wołowych obgotowanych
  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 2 małe marchewki (lub 1 duża)
  • 1 mała cebula
  • 1/3 części selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 kostka warzywna
  • 3-4 kulki pieprzu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Składniki na zasmażkę:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania
 

  • Do większego garnka wkładamy łopatkę wieprzową. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kulki pieprzu i kostkę warzywną. Następnie zalewamy ją wodą i gotujemy aż mięso będzie miękkie (około 1h powinno wystarczyć).
  • W tym samym czasie dokładnie opłukujemy flaki, wrzucamy je do drugiego garnka i obgotowujemy około 30 minut. Po obgotowaniu odcedzamy, dokładnie płuczemy i odkładamy na bok.
  • Gdy łopatka będzie już miękka, wyjmujemy ją z wywaru i kroimy na drobne paski po czym przekładamy do osobnej miseczki.
  • Do wywaru po ugotowanej łopatce wrzucamy obgotowane flaki oraz:
    -Startą marchewkę i seler (na grubym oczku tarki),
    -Pokrojoną w piórka cebulę
    -2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    -2 łyżki majeranku
    -2 łyżeczki słodkiej papryki
    -1 łyżeczkę ostrej papryki
    -1 płaską łyżeczkę imbiru
    -1 płaską łyżeczkę gałki muszkatołowej
    -2 łyżki koncentratu pomidorowego
    -sól i pieprz do smaku
  • Całość dokładnie ze sobą mieszamy i gotujemy minimum 30 minut.
  • Następnie dodajemy ugotowaną i pokrojoną w paski łopatkę wieprzową.
  • Teraz przygotujemy zasmażkę. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i przesiewamy na nie 2 łyżki mąki. Całość cały czas mieszamy na małym ogniu.
  • Do wywaru z flakami dodajemy stopniowo zasmażkę cały czas mieszając aż się cała rozpuści i dusimy jeszcze przez chwilę. Smacznego!

Dodatkowe informacje

285 kcal na 1 porcję.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Bulion warzywny, Flaki, Flaki wołowe, Zdrowa zupa, Zupa na chłodne dni