Flaki wołowe po zamojsku
Flaki wołowe po zamojsku są prawdziwą ucztą dla podniebienia i pozostają istotnym elementem dziedzictwa kulinarnej Polski.
Czas przygotowania 2 godziny godz. 30 minuty min.
Rodzaj Zupy
Kuchnia Polska
Porcje 10 porcji
Kalorie 285 kcal
- 500 g flaków wołowych obgotowanych
- 800 g łopatki wieprzowej
- 2 małe marchewki (lub 1 duża)
- 1 mała cebula
- 1/3 części selera
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 kostka warzywna
- 3-4 kulki pieprzu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Składniki na zasmażkę:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Do większego garnka wkładamy łopatkę wieprzową. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kulki pieprzu i kostkę warzywną. Następnie zalewamy ją wodą i gotujemy aż mięso będzie miękkie (około 1h powinno wystarczyć).
W tym samym czasie dokładnie opłukujemy flaki, wrzucamy je do drugiego garnka i obgotowujemy około 30 minut. Po obgotowaniu odcedzamy, dokładnie płuczemy i odkładamy na bok.
Gdy łopatka będzie już miękka, wyjmujemy ją z wywaru i kroimy na drobne paski po czym przekładamy do osobnej miseczki.
Do wywaru po ugotowanej łopatce wrzucamy obgotowane flaki oraz:-Startą marchewkę i seler (na grubym oczku tarki),-Pokrojoną w piórka cebulę-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę-2 łyżki majeranku-2 łyżeczki słodkiej papryki-1 łyżeczkę ostrej papryki-1 płaską łyżeczkę imbiru-1 płaską łyżeczkę gałki muszkatołowej-2 łyżki koncentratu pomidorowego-sól i pieprz do smaku Całość dokładnie ze sobą mieszamy i gotujemy minimum 30 minut.
Następnie dodajemy ugotowaną i pokrojoną w paski łopatkę wieprzową.
Teraz przygotujemy zasmażkę. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i przesiewamy na nie 2 łyżki mąki. Całość cały czas mieszamy na małym ogniu.
Do wywaru z flakami dodajemy stopniowo zasmażkę cały czas mieszając aż się cała rozpuści i dusimy jeszcze przez chwilę. Smacznego!
285 kcal na 1 porcję.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Bulion warzywny, Flaki, Flaki wołowe, Zdrowa zupa, Zupa na chłodne dni