Cofnij

Kaszotto z kurczakiem i warzywami

KonradKonrad
Pomysł na zdrowy, szybki prosty obiad. Idealny do spożywania na ciepło i zimno.
Czas przygotowania 15 minuty
Porcje 4 porcje
Kalorie 500 kcal

Składniki
  

  • 200 g kasza gryczana niecała szklanka kaszy suchej
  • 400 g piersi z kurczaka podwójna pierś
  • 1 szt czerwona papryka
  • 1 szt cebula (duża)
  • 200 g szpinaku
  • 150 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnek
  • 2 szklanki wody lub bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 3 łyżki oliwa z oliwek
  • 3 łyżki masło klarowane
  • 1 garść natki pietruszki
  • przyprawy sól. słodka papryka, oregano, pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Zacznij od oczyszczenia i pokrojenia dwóch filetów z kurczaka na niewielkie kostki o rozmiarze nie przekraczającym 2 cm. Następnie umieść te pokrojone kawałki kurczaka w miseczce z mięsem gotowym do smażenia i dodaj odpowiednią ilość przypraw. Możesz użyć płaskiej łyżeczki soli, równych proporcji słodkiej papryki i oregano, oraz pół łyżeczki pieprzu czarnego. Upewnij się, że wszystko zostało dokładnie wymieszane.
  • Podgrzej dużą i wysoką patelnię, a następnie wlej do niej trzy łyżki oliwy i dodaj trzy łyżki masła klarowanego. Po chwili, umieść na patelni przygotowane wcześniej mięso. Smaż na wysokiej mocy palnika, pamiętając o regularnym przewracaniu kawałków kurczaka. Już po kilku minutach, kawałki mięsa będą odpowiednio przysmażone.
  • Za pomocą szczypiec przełóż gotowe mięso na talerz (kawałki kurczaka zostaną dodane do kaszotto pod koniec przygotowywania dania). Pozostaw cały tłuszcz na patelni.
    Zmniejsz intensywność palnika do średniej. Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę. Następnie dodaj również pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę oraz pieczarki. Obierz ząbki czosnku i pokrój je w plasterki. Dokładnie wymieszaj wszystkie warzywa i smaż bez przykrywki przez 15 minut.
  • Do warzyw dodaj kaszę gryczaną oraz posiekane drobno liście natki pietruszki. Następnie wlej dwie szklanki płynu, takiego jak woda, bulion warzywny lub bulion drobiowy. Starannie wymieszaj wszystkie składniki i zakryj patelnię przykrywką. Gotuj kaszotto na wolnym ogniu przez około 13-15 minut, aż kasza stanie się miękka.
  • Na sam koniec, dodaj również umyty szpinak do kaszotto. Mieszaj danie, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Alternatywnie, możesz osobno poddusić szpinak, a następnie wymieszać go z kaszotto przed podaniem.
    Aby poddusić szpinak, wystarczy umieścić go w rondelku z łyżką masła lub oliwy oraz łyżką wody (ewentualnie można dodać szczyptę soli). Po kilku minutach duszenia szpinaku pod przykryciem, będzie gotowy do dodania do kaszotto.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki kaszotto. Skontroluj smak dania i ewentualnie dopraw je, np. dodając więcej soli lub pieprzu, według swoich preferencji. Aby podać kaszotto w jeszcze smaczniejszy sposób, polecam zestawić je z pomidorkami koktajlowymi.

Dodatkowe informacje

150 kcal w 100 g kaszotto
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w daniu. Z podanych proporcji składników otrzymasz cztery większe porcje lub sześć mniejszych porcji kaszotto.