Cofnij
Popularna surówka z kapusty z marchewką i majonezem

Klasyczna Sałatka Colesław

Sałatka Coleslaw - prosty, szybki i przepyszny dodatek do obiadów. Można ją podawać jako surówka do mięsa, kanapek, burgerów, czy dań z grilla.
W zaledwie 15-20 minut stworzysz to smakowite danie. Nie szukaj dalej tylko już zabieraj się za przyrządzanie. Startujemy!
Czas przygotowania 15 minuty
Czas całkowity 15 minuty
Rodzaj Sałatka
Kuchnia Amerykańska
Porcje 4 porcji
Kalorie 200 kcal

Składniki
  

  • ½ główki białej kapusty (ok. 500 g)
  • 2 szt marchewki
  • 1 szt cebula
  • 30 g octu jabłkowego (2 łyżki)
  • 5 g musztardy (1 łyżeczka)
  • 5 g cukru (1 łyżeczka)
  • przyprawy sól i pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania
 

  • Białą kapustę należy umyć, usunąć głąb i drobno poszatkować. Przełóż ją do dużej miski.
  • Marchewki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do kapusty.
  • Cebulę obierz i posiekaj na drobne kawałki. Dodaj do miski z kapustą i marchewką.
  • W osobnej miseczce przygotuj sos do sałatki. Wymieszaj majonez, ocet jabłkowy, musztardę, cukier, sól i pieprz. Możesz dostosować ilość przypraw do swojego smaku.
  • Sosem polej kapustę, marchewkę i cebulę. Starannie wymieszaj wszystkie składniki, aby sałatka była równomiernie pokryta sosem.
  • Sałatkę colesław możesz od razu podać, ale najlepiej smakuje po odstawieniu na kilka godzin w lodówce, aby smaki się przegryzły.

Dodatkowe informacje

50 kcal w 1 porcji
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie dobranych składników, które znalazły zastosowanie w tym przepisie. Niemniej jednak, warto mieć na uwadze, że poszczególne składniki mają zróżnicowaną zawartość kalorii, co sprawia, że podana wartość stanowi jedynie przybliżoną ilość kalorii.
Słowo kluczowe Sałatka do hamburgerów, Sałatka do obiadów, Smaczna surówka, Surówka do hamburgerów, Surówka do obiadów, Szybka surówka