Cofnij
Szarlotka lub inaczej jabłecznik

Klasyczna szarlotka

Szarlotka,to kruche ciasto nadziewane jabłkami. Wywodzi się ona z Francji, w Polsce jest znana jako jabłecznik.
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty
Rodzaj Ciasta i desery
Kuchnia Francuska
Porcje 12 porcji
Kalorie 250 kcal

Składniki
  

Ciasto

  • 320 g mąki pszennej
  • 250 g masła (schłodzonego)
  • 1 szt. jajka
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 25 g cukru
  • 5 g cukru wanilinowego
  • cukier puder do dekoracji

Jabłka

  • 1,5 kg jabłka
  • 2,5 g cynamonu
  • 25 g cukru

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie jabłek

  • Obrać jabłka, pokroić je na ćwiartki i usunąć nasiona. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w szerokim garnku lub głębokiej patelni. Wsypać cukier i cynamon, a potem smażyć przez około 20 minut, regularnie mieszając, aż jabłka zmiękną i rozpadną się.

Przygotowanie ciasta

  • Do mąki dodać masło (pokrojone w kostkę i schłodzone), proszek do pieczenia, cukier oraz cukier wanilinowy. Wszystkie składniki należy połączyć, aż uzyska się jednolite ciasto, można to zrobić za pomocą miksera lub ręcznie. Pod koniec dodać jajko (ciasto powinno być dość miękkie). Następnie podzielić ciasto na dwie części i umieścić obie połówki w zamrażarce na około 15 minut.

Pieczenie

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Przygotować małą formę (np. 26x26 cm). Wyjąć jedną połowę schłodzonego ciasta z zamrażarki, pokroić na cienkie plasterki i wyłożyć nimi dno formy. Następnie ułożyć na nich jabłka. Resztę ciasta można zetrzeć na tarce bezpośrednio na jabłka (lub pokroić ciasto na plasterki i ułożyć na wierzchu). Umieścić formę w piekarniku i piec przez około 50 minut lub aż szarlotka nabierze złotego koloru. Po upieczeniu szarlotkę należy ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem.

Dodatkowe informacje

250 kcal w 100 g ciasta
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w daniu.
Słowo kluczowe Ciasto na wakacje, Ciasto z cukrem pudrem, Ciasto z owocami, Domowe ciasto, Jabłecznik, Tradycyjne ciasto