Kotlety z pieczarek
Kotlety z pieczarek to pyszna alternatywa dla mięsnych potraw. Są to klasyczne kotlety z jaj, które zyskują wyjątkowy smak i konsystencję dzięki dodatkowi smażonych pieczarek. Delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz kotlety z pieczarek doskonale nadają się jako danie główne lub przekąska dla wegetarian i miłośników grzybów.
Czas przygotowania 45 minuty min.
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 6 kotletów
Kalorie 266 kcal
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko na surowo
- 150 g pieczarek
- kiść świeżego szczypiorku
- 1 średnia cebula
- 100 g bułki tartej
- 1 łyżeczka majonezu
- 5 łyżek oleju
- szczypta przyprawy wegeta
- sól i pieprz do smaku
Jajka (5 szt.) gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia i ścieramy na grubym oczku tarki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. W tym czasie pieczarki ścieramy na grubym oczku tarki i dodajemy do podsmażonej cebulki - całość podsmażamy razem. Doprawiamy szczyptą wegety. Gdy będą już podsmażone odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski dajemy starte jajka oraz podsmażone pieczarki z cebulką. Następnie wbijamy do nich jedno jajko, dodajemy majonez, 30g bułki tartej, drobno pokrojony szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem.
Całość dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki ładnie się wymieszały.
Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w pozostałej bułce tartej.
Tak przygotowane kotlety smażymy na patelni aż się ładnie zarumienią. Smacznego!
266 kcal na 1 kotlet.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Gotowane jajka, Kotlety na obiad, Kotlety pieczarkowe, Kotlety z jajek, Pieczarki, Potrawy z jajek