Cofnij
Kotlety z jajkami i pieczarkami.

Kotlety z pieczarek

Kotlety z pieczarek to pyszna alternatywa dla mięsnych potraw. Są to klasyczne kotlety z jaj, które zyskują wyjątkowy smak i konsystencję dzięki dodatkowi smażonych pieczarek. Delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz kotlety z pieczarek doskonale nadają się jako danie główne lub przekąska dla wegetarian i miłośników grzybów.
Czas przygotowania 45 minuty
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 6 kotletów
Kalorie 266 kcal

Składniki
  

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko na surowo
  • 150 g pieczarek
  • kiść świeżego szczypiorku
  • 1 średnia cebula
  • 100 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta przyprawy wegeta
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Jajka (5 szt.) gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia i ścieramy na grubym oczku tarki.
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. W tym czasie pieczarki ścieramy na grubym oczku tarki i dodajemy do podsmażonej cebulki - całość podsmażamy razem. Doprawiamy szczyptą wegety. Gdy będą już podsmażone odstawiamy do ostygnięcia.
  • Do miski dajemy starte jajka oraz podsmażone pieczarki z cebulką. Następnie wbijamy do nich jedno jajko, dodajemy majonez, 30g bułki tartej, drobno pokrojony szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Całość dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki ładnie się wymieszały.
  • Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w pozostałej bułce tartej.
  • Tak przygotowane kotlety smażymy na patelni aż się ładnie zarumienią. Smacznego!

Dodatkowe informacje

266 kcal na 1 kotlet.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Gotowane jajka, Kotlety na obiad, Kotlety pieczarkowe, Kotlety z jajek, Pieczarki, Potrawy z jajek