Cofnij
Spróbuj kurczaka duszonego w sosie śmietankowo-pieczarkowym.

Kurczak w sosie śmietankowo-pieczarkowym.

Kurczak w sosie śmietankowo-pieczarkowym to danie z mięsa kurczaka duszonego w sosie, w którym głównymi składnikami są śmietana i pieczarki.
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 4 porcje
Kalorie 362 kcal

Składniki
  

  • 700 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 szczypta wegety
  • 1-2 szczypta mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki masła
  • 400 g pieczarek
  • 330 ml śmietany (18-30%)
  • 1 średnia cebula
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania
 

  • Filety z piersi kurczaka opłukać i pokroić w kostkę.
  • Na patelnię dajemy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojonego kurczaka i doprawiamy wegetą i słodką papryką. Całość dokładnie mieszamy aby kurczak był równomiernie doprawiony i podsmażamy.
  • W tym czasie na drugiej patelni roztapiamy masło i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy do momentu aż cebula zacznie się ładnie szklić. Po tym czasie dodajemy pieczarki (pokrojone w paski), doprawiamy szczyptą wegety i smażymy razem aż pieczarki puszczą sok i większość z niego odparuje.
  • Następnie dodajemy podsmażonego wcześniej kurczaka i wlewamy śmietankę.
  • Całość dusimy pod przykryciem około 25 minut co jakiś czas mieszając.
  • Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Dodatkowe informacje

362 kcal na 1 porcję.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Filety z piersi kurczaka, Kurczak, Kurczak na obiad, Kurczak w sosie, Sos śmietankowo-pieczarkowy