Kurczak w sosie śmietankowo-pieczarkowym.
Kurczak w sosie śmietankowo-pieczarkowym to danie z mięsa kurczaka duszonego w sosie, w którym głównymi składnikami są śmietana i pieczarki.
Czas przygotowania 1 godzina godz.
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 4 porcje
Kalorie 362 kcal
- 700 g filetów z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1-2 szczypta wegety
- 1-2 szczypta mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki masła
- 400 g pieczarek
- 330 ml śmietany (18-30%)
- 1 średnia cebula
- posiekana natka pietruszki
Filety z piersi kurczaka opłukać i pokroić w kostkę.
Na patelnię dajemy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojonego kurczaka i doprawiamy wegetą i słodką papryką. Całość dokładnie mieszamy aby kurczak był równomiernie doprawiony i podsmażamy.
W tym czasie na drugiej patelni roztapiamy masło i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy do momentu aż cebula zacznie się ładnie szklić. Po tym czasie dodajemy pieczarki (pokrojone w paski), doprawiamy szczyptą wegety i smażymy razem aż pieczarki puszczą sok i większość z niego odparuje.
Następnie dodajemy podsmażonego wcześniej kurczaka i wlewamy śmietankę.
Całość dusimy pod przykryciem około 25 minut co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
362 kcal na 1 porcję.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Filety z piersi kurczaka, Kurczak, Kurczak na obiad, Kurczak w sosie, Sos śmietankowo-pieczarkowy