Cofnij
Leczo ze smażoną kiełbasą i kurczakiem.

Leczo z kurczakiem i kiełbasą

Leczo z kurczakiem i kiełbasą jest aromatycznym i sycącym daniem, które cieszy się dużą popularnością w Polsce i poza jej granicami. To danie doskonale nadaje się na obiad lub kolację i często gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i uroczystości.
Czas przygotowania 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje 6 porcji
Kalorie 383 kcal

Składniki
  

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 300 g kiełbasy
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cukinia
  • 800 g pomidorów
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 2 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka wegety
  • 200 ml bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania
 

  • Fileta z kurczaka należy oczyścić, pokroić w kostkę, doprawić wegetą i usmażyć na patelni.
  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, gdy się zarumieni dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy kiełbasa się delikatnie podsmaży dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Całość mieszamy i smażymy.
  • Na osobnej patelni smażymy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz paprykę.
  • Wszystkie podsmażone składniki wrzucamy do jednego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę oraz bulion i doprawiamy przyprawami.
  • Całość dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Smacznego!

Dodatkowe informacje

383 kcal na 1 porcję.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Domowy obiad, Kabaczek, Leczo na obiad, Leczo z kiełbasą, Leczo z kurczakiem, Obiad z cukini