Leczo z kurczakiem i kiełbasą
Leczo z kurczakiem i kiełbasą jest aromatycznym i sycącym daniem, które cieszy się dużą popularnością w Polsce i poza jej granicami. To danie doskonale nadaje się na obiad lub kolację i często gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i uroczystości.
Czas przygotowania 1 godzina godz. 15 minuty min.
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje 6 porcji
Kalorie 383 kcal
- 400 g piersi z kurczaka
- 300 g kiełbasy
- 500 g pieczarek
- 1 duża cukinia
- 800 g pomidorów
- 100 g kukurydzy z puszki
- 2 średnie cebule
- 1 czerwona papryka
Przyprawy:
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka wegety
- 200 ml bulionu
- sól i pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- olej do smażenia
Fileta z kurczaka należy oczyścić, pokroić w kostkę, doprawić wegetą i usmażyć na patelni.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, gdy się zarumieni dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy kiełbasa się delikatnie podsmaży dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Całość mieszamy i smażymy.
Na osobnej patelni smażymy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz paprykę.
Wszystkie podsmażone składniki wrzucamy do jednego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę oraz bulion i doprawiamy przyprawami.
Całość dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Smacznego!
383 kcal na 1 porcję.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Domowy obiad, Kabaczek, Leczo na obiad, Leczo z kiełbasą, Leczo z kurczakiem, Obiad z cukini