Pajda chleba ze smalcem, cebulką, kiełbasą i ogórkami.
Pajda chleba ze smalcem, smażoną kiełbasą, cebulką i ogórkami to danie, które skupia się na połączeniu prostego, pieczonego chleba z powyższymi dodatkami. To popularna potrawa, szczególnie w krajach o kulturze kulinarnych, które uwzględniają chleb i mięso w swojej diecie.
Czas przygotowania 30 minuty min.
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje 2 porcje
Kalorie 498 kcal
- 1 duża i gruba kromka chleba
- 2 łyżki domowego smalcu
- 200 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 duży ogórek kiszony
- 1 łyżka oliwy
Na samym początku przygotowujemy główny składnik dania czyli pajdę chleba. Najlepszy do tego będzie chleb wiejski. Kroimy dużą kromkę najlepiej o grubości około 2 cm. Na poniższych zdjęciach można zobaczyć o jaki kawałek mniej więcej chodzi.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i ciągle mieszamy aby smaki się ze sobą wymieszały. Gdy cebula już zmięknie i przejdzie aromatem kiełbasy zdejmujemy całość z ognia.
W tym samym czasie opiekamy przygotowany kawałek chleba. Można to zrobić w piekarniku, na patelni lub na grillu aby nabrał delikatnej chrupkości. Można też pominąć ten krok i przygotować danie na świeżym chlebie.
Pajdę chleba smarujemy domowym smalcem. Na smalec wykładamy podsmażoną na kiełbasie cebulkę, następnie układamy podsmażoną kiełbasę i na sam koniec dodajemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone. Smacznego!
498 kcal na 1 porcję.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Grillowny chleb, Kanapki, Ogórki kiszone, Pajda chleba z dodatkami, Pajda chleba z grilla, Pieczony chleb, Smalec, Smażona cebulka, Smażona kiełbaska