Cofnij
Smaczne roladki drobiowe z piekarnika.

Pieczone roladki z piersi z kurczaka w sosie śmietankowo-ziołowym

Pieczone roladki z piersi z kurczaka w sosie śmietankowo-ziołowym to delikatne kawałki kurczaka, zwinięte w roladki i podane w aromatycznym sosie śmietankowym z nutą świeżych ziół, tworząc wykwintne danie o wyjątkowym smaku. To elegancka propozycja, która zachwyci podniebienia na różnego rodzaju uroczystościach i specjalnych okazjach.
Czas przygotowania 45 minuty
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Kuchnia Europejska
Porcje 4 porcje.
Kalorie 443 kcal

Składniki
  

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • kilka szt. ogórków konserwowych
  • kilka szt. pomidorków
  • kilka plasterków sera żółtego
  • wegeta do przyprawy
  • szczypta pieprzu do przyprawy

Składniki na sos śmietankowo-ziołowy:

  • 150 g śmietanki kremowej 30%
  • szczypta ziół prowansalskich
  • drobno posiekana natka pietruszki (może być też suszona)
  • drobno posiekana bazylia (może być też suszona - szczypta)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie sosu śmietankowo-ziołowego:

  • Przepis rozpoczniemy od przygotowania sosu śmietankowo-ziołowego.
    Do miski dajemy śmietanę. Następnie dodajemy wszystkie zioła i dokładnie ze sobą mieszamy. Jeżeli uznamy że ziół jest za mało możemy jeszcze dodać wedle uznania. Gdy zioła będą już wymieszane ze śmietaną dodajemy kilka kropel soku z cytryny i ponownie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeżeli sos wyjdzie zbyt gęsty możemy dodać troszkę mleka żeby go rozrzedzić.

Przygotowanie całego dania:

  • Filety z piersi kurczaka kroimy w paski i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy wegetą i pieprzem.
  • Na rozbite i doprawione piersi z kurczaka nakładamy farsz. Układamy kolejno pasek sera żółtego, kawałek ogórka i kawałek pomidorka (tak jak zaprezentowano na jednym ze zdjęć poniżej) a następnie zwijamy w roladkę i łapiemy wykałaczką (również zaprezentowane na jednym ze zdjęć).
  • Tak przygotowane roladki drobiowe układamy w naczyniu żaroodpornym (przed ułożeniem roladek możemy delikatnie nasmarować naczynie masłem) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni w opcji góra dół).
  • Po około 20 minutach pieczenia wyjmujemy na chwilkę roladki z piekarnika i zalewamy je przygotowanym wcześniej sosem śmietankowo-ziołowym.
  • Po zalaniu roladek sosem układamy na górze po całości plasterki sera żółtego tak aby przykryć nimi całość po czym ponownie umieszczamy naczynie w piekarniku.
  • Pieczemy jeszcze około 15-20 minut aż ser się ładnie przypiecze. Smacznego!

Dodatkowe informacje

443 kcal w 1 porcji.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Danie z kurczaka na obiad, Kurczak z piekarnika, Pieczony kurczak, Roladki drobiowe