Pierogi ruskie
Pierogi ruskie są cenione za swoją prostotę, smak i sycący charakter. Ich delikatne ciasto łączy się z kremowym, serowo-ziemniaczanym farszem, tworząc wyjątkową kombinację smakową. Jest to danie uniwersalne i często podawane na obiad, kolację lub jako przekąska na różnego rodzaju uroczystości i spotkania rodzinne.
Czas przygotowania 1 godzina godz. 15 minuty min.
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje 8 porcji
Kalorie 158 kcal
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szt. jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka wody (o pojemności 250 ml)
Składniki na farsz:
- 700 g ziemniaków (ugotowanych)
- 300 g twarogu półtłustego
- 50 g masła
- 1 średnia cebula
- do smaku sól i pieprz
Przygotowanie ciasta na pierogi ruskie:
Mąkę przesiewamy do misy i dodajemy do niej pozostałe składniki czyli jajko, olej oraz sól. Do całości stopniowo dodajemy wodę cały czas ugniatając aż do momentu gdy ciasto zrobi się miękkie i elastyczne. Po tym czasie ciasto zwijamy w kulkę, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 25-30 minut.
Przygotowanie farszu na pierogi ruskie:
Ugotowane i odcedzone ziemniaki (jeszcze gorące) ugniatamy tłuczkiem w garnku do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Następnie odkładamy je do całkowitego wystudzenia.
Oczekując na ostygnięcie ziemniaków przygotowujemy pozostałe składniki do farszu. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy poszatkowaną cebulę. Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem.
Gdy już ziemniaki ostygną dodajemy do nich podsmażoną cebulkę oraz rozgnieciony twaróg i dokładnie mieszamy. Dodajemy do smaku sól i pieprz.
Przygotowanie pierogów ruskich:
Ciasto pierogowe dzielimy na 3 części i każdą z nich kolejno wałkujemy na cienkie placki. Następnie przy użyciu okrągłej wykrawaczki lub szklanki wycinamy kółka.
Na każde kółko nakładamy łyżeczką przygotowany farsz, pieroga składamy na pół i dokładnie zaklejamy boki.
Pierogi gotujemy na wrzącej, osolonej wodzie około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
158 kcal w 100g dania.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Domowe pierogi, Domowy obiad, Pierogi, Pierogi na wigilie, Pierogi z ziemniakami i serem, Popularne danie, Tradycyjne danie