Cofnij
Pierogi ruskie z serem i ziemniakami

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie są cenione za swoją prostotę, smak i sycący charakter. Ich delikatne ciasto łączy się z kremowym, serowo-ziemniaczanym farszem, tworząc wyjątkową kombinację smakową. Jest to danie uniwersalne i często podawane na obiad, kolację lub jako przekąska na różnego rodzaju uroczystości i spotkania rodzinne.
Czas przygotowania 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje 8 porcji
Kalorie 158 kcal

Sprzęt

  • 1 Stolnica
  • 1 Wałek
  • 1 Okrągła wykrawaczka lub szklanka

Składniki
  

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szt. jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody (o pojemności 250 ml)

Składniki na farsz:

  • 700 g ziemniaków (ugotowanych)
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 50 g masła
  • 1 średnia cebula
  • do smaku sól i pieprz

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie ciasta na pierogi ruskie:

  • Mąkę przesiewamy do misy i dodajemy do niej pozostałe składniki czyli jajko, olej oraz sól. Do całości stopniowo dodajemy wodę cały czas ugniatając aż do momentu gdy ciasto zrobi się miękkie i elastyczne. Po tym czasie ciasto zwijamy w kulkę, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 25-30 minut.

Przygotowanie farszu na pierogi ruskie:

  • Ugotowane i odcedzone ziemniaki (jeszcze gorące) ugniatamy tłuczkiem w garnku do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Następnie odkładamy je do całkowitego wystudzenia.
  • Oczekując na ostygnięcie ziemniaków przygotowujemy pozostałe składniki do farszu. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy poszatkowaną cebulę. Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem.
  • Gdy już ziemniaki ostygną dodajemy do nich podsmażoną cebulkę oraz rozgnieciony twaróg i dokładnie mieszamy. Dodajemy do smaku sól i pieprz.

Przygotowanie pierogów ruskich:

  • Ciasto pierogowe dzielimy na 3 części i każdą z nich kolejno wałkujemy na cienkie placki. Następnie przy użyciu okrągłej wykrawaczki lub szklanki wycinamy kółka.
  • Na każde kółko nakładamy łyżeczką przygotowany farsz, pieroga składamy na pół i dokładnie zaklejamy boki.
  • Pierogi gotujemy na wrzącej, osolonej wodzie około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Dodatkowe informacje

158 kcal w 100g dania.
 
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Domowe pierogi, Domowy obiad, Pierogi, Pierogi na wigilie, Pierogi z ziemniakami i serem, Popularne danie, Tradycyjne danie