Do większej misy przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pozostałe składniki czyli jajko, olej oraz sól. Następnie dodajemy stopniowo wodę cały czas ugniatając aż do momentu gdy ciasto zrobi się miękkie i luźne.
Ciasto wyrabiamy zazwyczaj około 10 minut po czym zwijamy je w kulkę, przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy na około 25-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Na patelni roztapiamy masło i smażymy drobno poszatkowaną cebulę.
Ugotowaną kaszę mieszamy z twarogiem i z podsmażoną cebulką. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po odczekaniu 25-30 minut ciasto umieszczamy na delikatnie obsypanej mąką stolnicy i dzielimy na 3 części. Bierzemy jedną z nich, pozostałe odkładamy na bok i rozpoczynamy wałkowanie.
Z rozwałkowanego cienkiego ciasta wykrawamy kółka. Możemy użyć do tego wykrawaczki lub szklanki. Na każde wykrojone kółko nakładamy łyżeczką farsz, składamy na pół i zlepiamy boki.
Pierogi gotujemy na osolonej wrzącej wodzie około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.