Cofnij
Pierogi z kaszą gryczaną pyszne polskie danie

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną to popularne danie kuchni polskiej.
Czas przygotowania 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje 8 porcji
Kalorie 260 kcal

Sprzęt

  • 1 Stolnica
  • 1 Wałek
  • 1 Okrągła wykrawaczka lub szklanka

Składniki
  

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szt. jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody (o pojemności 250 ml)

Składniki na farsz:

  • 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej (1 woreczek 100g)
  • 150 g twarogu (np. półtłusty)
  • 1 szt. cebuli
  • 50 g masła

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie ciasta i farszu:

  • Do większej misy przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pozostałe składniki czyli jajko, olej oraz sól. Następnie dodajemy stopniowo wodę cały czas ugniatając aż do momentu gdy ciasto zrobi się miękkie i luźne.
  • Ciasto wyrabiamy zazwyczaj około 10 minut po czym zwijamy je w kulkę, przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy na około 25-30 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy farsz.
  • Na patelni roztapiamy masło i smażymy drobno poszatkowaną cebulę.
  • Ugotowaną kaszę mieszamy z twarogiem i z podsmażoną cebulką. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Po odczekaniu 25-30 minut ciasto umieszczamy na delikatnie obsypanej mąką stolnicy i dzielimy na 3 części. Bierzemy jedną z nich, pozostałe odkładamy na bok i rozpoczynamy wałkowanie.
  • Z rozwałkowanego cienkiego ciasta wykrawamy kółka. Możemy użyć do tego wykrawaczki lub szklanki. Na każde wykrojone kółko nakładamy łyżeczką farsz, składamy na pół i zlepiamy boki.
  • Pierogi gotujemy na osolonej wrzącej wodzie około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Dodatkowe informacje

260 kcal w 100g dania.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Domowe pierogi z kaszą, Domowy obiad, Pierogi, Pierogi na wigilie