Cofnij
Pierogi z truskawkami to pyszne polskie danie

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami to jedna z popularnych odmian pierogów, które są tradycyjnym daniem kuchni polskiej. Są to słodkie pierogi, które nadziewane są świeżymi truskawkami. Aby wzmocnić słodycz owoców można dodać cukier do nadzienia.
Czas przygotowania 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje 8 porcji
Kalorie 312 kcal

Sprzęt

  • 1 Stolnica
  • 1 Wałek
  • 1 Okrągła wykrawaczka lub szklanka

Składniki
  

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szt. jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody (o pojemności 250 ml)

Składniki na farsz:

  • 30 szt. małych truskawek
  • kilka łyżeczek cukru

Opcjonalnie:

  • 1 szt. bita śmietana
  • kilka łyżeczek cukru pudru

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie ciasta:

  • Do misy przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki czyli olej, sól oraz jajko. Wodę dodajemy stopniowo cały czas ugniatając aż do momentu gdy ciasto zrobi się miękkie i luźne.
  • Następnie zwijamy ciasto w kulkę, przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy na około 25-30 minut.
  • W tym czasie płuczemy truskawki, odrywamy ich szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Jeżeli są to małe truskawki to najprawdopodobniej wystarczy przekroić je na pół. Jeżeli większe to trzeba będzie pokroić je na więcej części - tak, aby zmieściły się w wykrojonych kółkach z ciasta i dobrze nam było zlepiać pierogi.
  • Po odczekaniu 25-30 minut bierzemy ciasto i umieszczamy je na delikatnie posypanej mąką stolnicy dzieląc je na kilka części, w tym wypadku powinno ich być 3. Bierzemy jedną z nich, pozostałe odkładamy na bok i rozpoczynamy wałkowanie. Gdy ciasto będzie już cienko rozwałkowane to przystępujemy do wykrawania kółek.
  • Na każde kółko nakładamy pokrojoną truskawkę i delikatnie posypujemy cukrem.
  • Pierogi składamy na pół i sklejamy boki.
  • W dużym garnku gotujemy wodę i dodajemy do niej soli.
  • Do gotującej się osolonej wody wrzucamy seriami pierogi i gotujemy je około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
  • Aby dodać ugotowanym pierogom słodkości po podaniu ich na talerz możemy do nich dodać bitą śmietanę lub cukier puder.

Dodatkowe informacje

312 kcal na 1 porcję.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Dania z truskawkami, Domowy obiad, Pierogi, Pierogi na słodko, Polskie dania