Pierogi z truskawkami
Pierogi z truskawkami to jedna z popularnych odmian pierogów, które są tradycyjnym daniem kuchni polskiej. Są to słodkie pierogi, które nadziewane są świeżymi truskawkami. Aby wzmocnić słodycz owoców można dodać cukier do nadzienia.
Czas przygotowania 1 godzina godz. 15 minuty min.
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje 8 porcji
Kalorie 312 kcal
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szt. jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka wody (o pojemności 250 ml)
Składniki na farsz:
- 30 szt. małych truskawek
- kilka łyżeczek cukru
Opcjonalnie:
- 1 szt. bita śmietana
- kilka łyżeczek cukru pudru
Przygotowanie ciasta:
Do misy przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki czyli olej, sól oraz jajko. Wodę dodajemy stopniowo cały czas ugniatając aż do momentu gdy ciasto zrobi się miękkie i luźne.
Następnie zwijamy ciasto w kulkę, przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy na około 25-30 minut.
W tym czasie płuczemy truskawki, odrywamy ich szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Jeżeli są to małe truskawki to najprawdopodobniej wystarczy przekroić je na pół. Jeżeli większe to trzeba będzie pokroić je na więcej części - tak, aby zmieściły się w wykrojonych kółkach z ciasta i dobrze nam było zlepiać pierogi.
Po odczekaniu 25-30 minut bierzemy ciasto i umieszczamy je na delikatnie posypanej mąką stolnicy dzieląc je na kilka części, w tym wypadku powinno ich być 3. Bierzemy jedną z nich, pozostałe odkładamy na bok i rozpoczynamy wałkowanie. Gdy ciasto będzie już cienko rozwałkowane to przystępujemy do wykrawania kółek.
Na każde kółko nakładamy pokrojoną truskawkę i delikatnie posypujemy cukrem.
Pierogi składamy na pół i sklejamy boki.
W dużym garnku gotujemy wodę i dodajemy do niej soli.
Do gotującej się osolonej wody wrzucamy seriami pierogi i gotujemy je około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Aby dodać ugotowanym pierogom słodkości po podaniu ich na talerz możemy do nich dodać bitą śmietanę lub cukier puder.
312 kcal na 1 porcję.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Dania z truskawkami, Domowy obiad, Pierogi, Pierogi na słodko, Polskie dania