Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę, mleko, olej, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól mieszamy przy pomocy miksera lub ręcznie. Ważne aby powstała jednolita masa, bez grudek.
Do przygotowanej masy dokładamy ubitą pianę. Wszystko razem miksujemy. Rozgrzewamy gofrownicę.
Pieczemy gofry do momentu aż będą rumiane. Można przewracać gofry na drugą stronę podczas pieczenia. Czas pieczenia jest uzależniony od mocy oraz rodzaju gofrownicy.
Dodatkowe informacje
Kaloryczność wszystkich gofrów które możemy przyrządzić z powyższych składników wynosi łącznie 2400 kcal. Kaloryczność dotyczy wyłącznie samych gofrów - bez żadnych dodatków.
Słowo kluczowe chrupiące gofry, przekąski na słodko, puszyste gofry