Ryba z piekarnika w sosie śmietankowo-ziołowym.
Pyszna, delikatna ryba w połączeniu z aromatycznym sosem. Ten prosty przepis na rybę z piekarnika w sosie śmietankowo-ziołowym oczaruje podniebienia wszystkich, którzy zasiądą do naszego stołu. Idealna dla osób dbających o dietę. Smacznego!
Czas przygotowania 15 minuty min.
Czas gotowania 25 minuty min.
Czas całkowity 40 minuty min.
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 4 porcje
Kalorie 255 kcal
- 1 kg fileta z ryby (np. dorsz, miruna, panga itp.)
- 1 szczypta przyprawy zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
- 80 g śmietany
- drobno posiekana natka pietruszki (może być też suszona)
- drobno posiekana bazylia (może być też suszona - szczypta)
- kilka kropel soku z cytryny
Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
Filety rybne odciskamy z wody i układamy na wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
W osobnej miseczce mieszamy składniki na sos śmietankowo-ziołowy czyli śmietanę, zioła prowansalskie, bazylię i pietruszkę. Następnie dodajemy kilka kropel soku z cytryny i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałym sosem smarujemy ułożoną rybę (jak na poniższych zdjęciach) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Piekarnik ustawiamy na 190 stopni w opcji termoobieg. Rybę pieczemy około 25 minut. Smacznego!
255 kcal na 1 porcję upieczonej ryby.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Dietetyczna ryba, Pieczona ryba, Ryba na obiad, Ryba w sosie, Ryba z piekarnika