Cofnij
Pyszna ryba z piekarnika na obiad.

Ryba z piekarnika w sosie śmietankowo-ziołowym.

Pyszna, delikatna ryba w połączeniu z aromatycznym sosem. Ten prosty przepis na rybę z piekarnika w sosie śmietankowo-ziołowym oczaruje podniebienia wszystkich, którzy zasiądą do naszego stołu. Idealna dla osób dbających o dietę. Smacznego!
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 4 porcje
Kalorie 255 kcal

Składniki
  

  • 1 kg fileta z ryby (np. dorsz, miruna, panga itp.)
  • 1 szczypta przyprawy zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku
  • 80 g śmietany
  • drobno posiekana natka pietruszki (może być też suszona)
  • drobno posiekana bazylia (może być też suszona - szczypta)
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania
 

  • Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
  • Filety rybne odciskamy z wody i układamy na wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • W osobnej miseczce mieszamy składniki na sos śmietankowo-ziołowy czyli śmietanę, zioła prowansalskie, bazylię i pietruszkę. Następnie dodajemy kilka kropel soku z cytryny i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Powstałym sosem smarujemy ułożoną rybę (jak na poniższych zdjęciach) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  • Piekarnik ustawiamy na 190 stopni w opcji termoobieg. Rybę pieczemy około 25 minut. Smacznego!

Dodatkowe informacje

255 kcal na 1 porcję upieczonej ryby.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Dietetyczna ryba, Pieczona ryba, Ryba na obiad, Ryba w sosie, Ryba z piekarnika