Cofnij
Podanie sałatki z ziemniakami i boczkiem.

Sałatka z ziemniakami, boczkiem i ogórkami

Sałatka z ziemniakami, boczkiem i ogórkami to popularne danie, które jest często podawane jako przystawka lub lekki posiłek.
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Sałatka
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 5 porcji
Kalorie 400 kcal

Składniki
  

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 plasterków boczku
  • 1 kiść koperku
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona cebula

Składniki na sos:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie składników na sałatkę:

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w większą kostkę.
  • Ogórki konserwowe też kroimy w kostkę i dodajemy do pokrojonych ziemniaków.
  • Następnie do ziemniaków i ogórków dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany koperek.
  • Boczek prażymy (smażymy) na patelni, kroimy w większą kostkę i dodajemy do całości.

Przygotowanie sosu:

  • W osobnej miseczce mieszamy jogurt grecki i majonez, dodajemy do nich przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie sałatki:

  • Ostatnim etapem przygotowania tej sałatki jest wymieszanie wszystkich składników razem. Do miski z ziemniakami, ogórkami, cebulą, koperkiem i boczkiem dodajemy przygotowany sos i wszystko dokładnie razem mieszamy. Gotowe!

Dodatkowe informacje

400 kcal na porcje.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Sałatka na grilla, sałatka na obiad, Sałatka z boczkiem, Sałatka z warzyw, Sałatka z ziemniakami