Sałatka z ziemniakami, boczkiem i ogórkami
Sałatka z ziemniakami, boczkiem i ogórkami to popularne danie, które jest często podawane jako przystawka lub lekki posiłek.
Czas przygotowania 1 godzina godz.
Rodzaj Sałatka
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 5 porcji
Kalorie 400 kcal
- 1 kg ziemniaków
- 10 plasterków boczku
- 1 kiść koperku
- 5 ogórków konserwowych
- 1 czerwona cebula
Składniki na sos:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie składników na sałatkę:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w większą kostkę.
Ogórki konserwowe też kroimy w kostkę i dodajemy do pokrojonych ziemniaków.
Następnie do ziemniaków i ogórków dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany koperek.
Boczek prażymy (smażymy) na patelni, kroimy w większą kostkę i dodajemy do całości.
Przygotowanie sałatki:
Ostatnim etapem przygotowania tej sałatki jest wymieszanie wszystkich składników razem. Do miski z ziemniakami, ogórkami, cebulą, koperkiem i boczkiem dodajemy przygotowany sos i wszystko dokładnie razem mieszamy. Gotowe!
400 kcal na porcje.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Sałatka na grilla, sałatka na obiad, Sałatka z boczkiem, Sałatka z warzyw, Sałatka z ziemniakami