Cofnij
Szybki przepis na smażonego szczupaka.

Smażone filety ze szczupaka

Smażony szczupak to popularne danie kulinarne, zwłaszcza w krajach o tradycji rybackiej. Podawany jest zazwyczaj z gotowanymi ziemniakami lub frytkami i surówką. Warto pamiętać też o kawałku cytryny do skropienia usmażonego szczupaka.
Czas przygotowania 30 minuty
Rodzaj Ryby
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 2 porcje
Kalorie 834 kcal

Składniki
  

  • 500 g filetów ze szczupaka
  • 3 ćwiartki cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 70 g masła

Sposób przygotowania
 

  • Szczupaka dokładnie myjemy, usuwamy ewentualne ości i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Cytrynę kroimy w ćwiartki, jedną z nich skrapiamy przyprawionego szczupaka i odkładamy go w zimne miejsce na około 25-35 minut.
  • Po tym czasie wyjmujemy szczupaka z lodówki i obtaczamy go w mące.
  • Na patelni roztapiamy masło i smażymy rybę aż się ładnie zarumieni (około 8-12 minut na każdą ze stron).
  • Podczas serwowania szczupaka warto pamiętać o ćwiartkach cytryny które podajemy na talerzu aby można było skropić nią świeżo usmażoną rybę. Smacznego!

Dodatkowe informacje

834 kcal na 1 porcję ryby.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Filety ze szczupaka, Ryba na obiad, Smażona ryba, Smażony szczupak, Szczupak na obiad, Szczupak z frytkami