Smażone filety ze szczupaka
Smażony szczupak to popularne danie kulinarne, zwłaszcza w krajach o tradycji rybackiej. Podawany jest zazwyczaj z gotowanymi ziemniakami lub frytkami i surówką. Warto pamiętać też o kawałku cytryny do skropienia usmażonego szczupaka.
Czas przygotowania 30 minuty min.
Rodzaj Ryby
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 2 porcje
Kalorie 834 kcal
- 500 g filetów ze szczupaka
- 3 ćwiartki cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki
- 70 g masła
Szczupaka dokładnie myjemy, usuwamy ewentualne ości i przyprawiamy solą i pieprzem.
Cytrynę kroimy w ćwiartki, jedną z nich skrapiamy przyprawionego szczupaka i odkładamy go w zimne miejsce na około 25-35 minut.
Po tym czasie wyjmujemy szczupaka z lodówki i obtaczamy go w mące.
Na patelni roztapiamy masło i smażymy rybę aż się ładnie zarumieni (około 8-12 minut na każdą ze stron).
Podczas serwowania szczupaka warto pamiętać o ćwiartkach cytryny które podajemy na talerzu aby można było skropić nią świeżo usmażoną rybę. Smacznego!
834 kcal na 1 porcję ryby.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Filety ze szczupaka, Ryba na obiad, Smażona ryba, Smażony szczupak, Szczupak na obiad, Szczupak z frytkami