Surówka z pora, marchewki i jabłka
Surówka z pora, marchewki i jabłka to harmonijne połączenie chrupiących warzyw z delikatnymi nutami pora i słodkimi akcentami jabłka, tworząc świeżą i smakowitą sałatkę. Ta kolorowa surówka nie tylko zachwyca podniebienie, ale także dostarcza cenne witaminy i błonnik, sprawiając, że jest idealnym dodatkiem do zdrowego posiłku.
Czas przygotowania 15 minuty min.
Rodzaj Sałatka
Kuchnia Polska
Porcje 4 porcje
Kalorie 155 kcal
- 1 szt. pora
- 1 duża marchewka
- 2 średnie jabłka
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Na początek odcinamy białą część pora od liści i kroimy ją w cienkie krążki (liście wyrzucamy).
Po pokrojeniu pora wrzucamy go na sitko i sparzamy (przelewamy wrzącą wodą). Dzięki temu zabiegowi por zmięknie i będzie łagodniejszy w smaku. Po sparzeniu należy go dokładnie odcisnąć z wody i przełożyć do osobnej miseczki.
Marchewkę i jabłka obieramy i ścieramy na grubym oczku tarki.
Gdy por już ostygnie dodajemy do niego startą marchewkę oraz jabłka i dwie łyżki majonezu.
Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
155 kcal na 1 porcję surówki.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Smaczna surówka, Surówka do obiadu, Surówka marchewkowa, Surówka z marchwi, Surówka z pora, Szybka surówka, Zdrowa surówka