Cofnij
Prosty przepis na deser z truskawkami

Tarta z truskawkami

Przepis na pyszną tartę z truskawkami w roli głównej
Czas całkowity 1 godzina
Rodzaj Ciasta i desery
Porcje 8
Kalorie 2250 kcal

Składniki
  

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 15 g cukru
  • 10 ml wody

Nadzienie

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szt laska wanilii
  • 0,5 l mleka
  • 500 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania
 

  • Przygotowanie ciasta
  • Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki ciasta, formując je w kulkę, a następnie umieść je w lodówce na co najmniej 30 minut, aby się schłodziło.
  • Rozwałkuj ciasto i umieść je w formie do tarty o średnicy 25 cm. Delikatnie nakłuj widelcem całą powierzchnię ciasta, po czym wyłóż je papierem do pieczenia. Na papierze umieść groch, ryż lub metalowe kuleczki, aby utrzymać ciasto w odpowiedniej formie podczas pieczenia i zapobiec opadaniu brzegów.
  • Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  • Po upływie 15 minut usuń papier i obciążenie, kontynuując pieczenie tarty przez kolejne 25–30 minut, aż uzyska piękny, złocisty kolor.
  • Po upieczeniu wyjmij gotową tartę z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na kratce.

Nadzienie

  • Budynie przygotuj według instrukcji na opakowaniu, używając przy tym 500 ml mleka.
  • Przetnij poziomo laskę wanilii. Wyjmij z niej ziarenka i dodaj do budyniu.
  • Po dokładnym zmieszaniu przełóż nadzienie do ciasta.
  • Pokrój truskawki i poukładaj na wierzchu tarty.
  • Poczekaj aż całość przestygnie i smacznego :)

Dodatkowe informacje

Podana kaloryczność dotyczy całości deseru. Jego rozmiar jest przewidziany na 8 porcji, dlatego możemy policzyć że jedna porcja to około 280kcal.
Wartości makro dla całej tarty:
  • Białko: około 53,5 g
  • Węglowodany: około 253 g
  • Tłuszcz: około 99 g
Słowo kluczowe Ciasta, Dania z truskawkami, fit deser, Tarta