Cofnij
tortilla przepis domowy

Tortilla

Domowe placki pszenne, zwane popularnie tortillą
Czas całkowity 20 minuty
Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Meksykańska
Porcje 12 placków

Składniki
  

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 200 ml wrzącej wody
  • 3 g soli

Sposób przygotowania
 

  • Rozpuść masło na patelni, następnie przelej je do miski. Wsyp do niej również mąkę i sól. Wszystko zalej wrzątkiem.
  • Wymieszaj całość. Gdy temperatura ostygnie zacznij ugniatać ręcznie.
  • Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 20 minut.
  • Po tym okresie możesz podzielić ciasto na dwanaście równych porcji. Ja rozciskam kulę ciasta dłonią, tworząc cienki wałek, a następnie kroję ciasto w stylu domowych kopytek. Otrzymasz kawałki o wielkości orzecha włoskiego.
  • Lekko zwilż czystą ściereczkę kuchenną na całej powierzchni, aby stała się wilgotna. Złóż ściereczkę na pół. Rozłóż na ściereczce kawałki ciasta. Aby utrzymać wilgotność, umieść kawałki ciasta pod wilgotną, bawełnianą ściereczką.
  • Rozgrzej suchą patelnię na dużym ogniu. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na desce lub stolnicy (bez podsypywania mąką). Staraj się wywałkować kawałek ciasta jak najcieniej możliwe.
  • Ostrożnie, trzymając palcami z obu stron, przenieś placka na rozgrzaną patelnię. Pozostaw na niej przez 20 sekund z każdej strony, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki na powierzchni.
  • W międzyczasie przygotuj kolejny placek. Umieszczaj gotowe placki jeden na drugim, oddzielając je wilgotną ściereczką. Jeżeli chcesz, aby cienkie placki były lekko zrumienione, zmniejsz moc palnika, jeśli zaczynają się zbyt mocno rumienić.
  • Przechowuj placki z tortilli pod ściereczką, aż całkowicie ostygną. Jeśli nie planujesz ich spożycia natychmiast, umieść je w worku strunowym lub owin folią spożywczą.
Słowo kluczowe ciasto do wrapów, placki pszenne, tortilla