Cofnij
american cheesecake z owocami

Amerykański sernik

Amerykański sernik znany ze swojego bogatego, kremowego smaku i gładkiej konsystencji.
Czas całkowity 2 godziny
Rodzaj Ciasta i desery
Kuchnia Amerykańska
Porcje 20
Kalorie 270 kcal

Sprzęt

  • Tortownica 24cm

Składniki
  

Spód ciasta

  • 200 g biszkoptów
  • 60 g masła

Masa

  • 1 kg serku śmietankowego typu Philadelphia
  • 4 szt. jaj
  • 5 szt. żółtej z jaj
  • 200 ml śmietany 18%
  • 16- g cukru pudru
  • 1 szt. cytryny
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania
 

  • Bardzo drobno kruszymy biszkopty, następnie dodajemy do nich roztopione masło. Dokładnie mieszamy, a dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Po zapięciu obręczy wymieszaną masę przekładamy i ubijamy , tak aby uzyskać równą powierzchnię. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
  • W misce mieszamy ze sobą śmietaną, serki Philadelphia, cukier puder, wbijamy 4 jaja oraz dodajemy kolejne 5 żółtek. Wszystko dokładnie miksujemy dodając pod koniec wyciśnięty sok z cytryny oraz nasiona z laski wanilii..
  • Powstała masa będzie dość rzadka, przelewamy ją do formy.
  • Umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą na dolnej półce piekarnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto przez około 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek. Po 30 minutach otwórz piekarnik. Po kolejnych 10 minutach wyjmij sernik i pozostaw do wystudzenia.

Dodatkowe informacje

Przykładowa porcja sernika przygotowanego z tych składników może mieć około 5345 kalorii. Należy jednak pamiętać, że to tylko szacunkowa wartość i faktyczna ilość kalorii może się różnić w zależności od konkretnego przepisu i marek użytych składników.
Słowo kluczowe American cheesecake, Amerykański sernik, Sernik