Amerykański sernik to popularne ciasto, które często spotyka się na amerykańskich stołach podczas różnych uroczystości i świąt. Przez ostatnie lata spopularyzował się również w Polsce. Ma spód z kruchego ciasta, który może być wykonany z pokruszonych herbatników, ciastek lub kruchego ciasta francuskiego oraz gładkie kremowe wnętrze. W porównaniu do tradycyjnych serników europejskich, amerykański sernik zazwyczaj jest pieczony na krótszy czas. Celem jest uzyskanie kremowej i jednocześnie lekko wilgotnej konsystencji, zamiast bardziej zbitej struktury tradycyjnych serników. Amerykański sernik często jest dekorowany lub podawany z różnymi dodatkami, takimi jak owoce świeże lub w formie sosów, polew, kruszonki, bita śmietana czy lukier. To daje możliwość dostosowania sernika do własnych upodobań i preferencji smakowych.

Amerykański sernik
Sprzęt
- Tortownica 24cm
Składniki
Spód ciasta
- 200 g biszkoptów
- 60 g masła
Masa
- 1 kg serku śmietankowego typu Philadelphia
- 4 szt. jaj
- 5 szt. żółtej z jaj
- 200 ml śmietany 18%
- 16- g cukru pudru
- 1 szt. cytryny
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania
- Bardzo drobno kruszymy biszkopty, następnie dodajemy do nich roztopione masło. Dokładnie mieszamy, a dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Po zapięciu obręczy wymieszaną masę przekładamy i ubijamy , tak aby uzyskać równą powierzchnię. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
- W misce mieszamy ze sobą śmietaną, serki Philadelphia, cukier puder, wbijamy 4 jaja oraz dodajemy kolejne 5 żółtek. Wszystko dokładnie miksujemy dodając pod koniec wyciśnięty sok z cytryny oraz nasiona z laski wanilii..
- Powstała masa będzie dość rzadka, przelewamy ją do formy.
- Umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą na dolnej półce piekarnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto przez około 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek. Po 30 minutach otwórz piekarnik. Po kolejnych 10 minutach wyjmij sernik i pozostaw do wystudzenia.
Dodatkowe informacje
Czym udekorować wierzch sernika amerykańskiego?
Świeże owoce: Świeże owoce, takie jak truskawki, borówki, maliny, kiwi czy brzoskwinie, doskonale komponują się z kremowym sernikiem. Możesz podawać owoce jako dodatek do sernika lub jako dekorację na wierzchu.
Sosy owocowe: Sosy owocowe, takie jak sos truskawkowy, malinowy, jagodowy czy czekoladowy, są smacznym dodatkiem do amerykańskiego sernika. Możesz polewać nim cały sernik lub serwować go osobno, aby go polać według preferencji.
Polewa czekoladowa: Klasyczna polewa czekoladowa doskonale pasuje do kremowego sernika. Możesz użyć gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady do przygotowania polewy. Polej nią sernik lub dodaj w formie dekoracji na wierzchu.
Bitą śmietanę: Delikatna bita śmietana to kolejny popularny dodatek do amerykańskiego sernika. Możesz nakładać ją na sernik przed podaniem lub podawać osobno, aby go polać.
Kruszonka: Jeśli lubisz dodatek chrupiącej tekstury, możesz posypać wierzch amerykańskiego sernika kruszonką. Możesz przygotować ją z masła, cukru i mąki lub użyć pokruszonych ciastek, takich jak herbatniki.
Lukier: Jeśli chcesz dodać elegancki wygląd, możesz polać sernik lukrem. Lukier można przygotować z cukru pudru i soku cytrynowego lub pomarańczowego.
Oczywiście, to tylko kilka propozycji i ogranicza je jedynie wyobraźnia. Możesz eksperymentować z różnymi dodatkami i polewami, aby znaleźć idealne połączenia smakowe i wizualne, które Ci odpowiadają. Pamiętaj, że wybór dodatków zależy od Twoich preferencji smakowych, więc dostosuj je do swojego gustu.