Cofnij
jak zrobić krążki cebulowe?

Cebulowe krążki (onion rings)

Amerykański przysmak idealny jako dodatek burgerów lub przekąska do filmu
Czas całkowity 55 minuty
Rodzaj Przekąski
Kuchnia Amerykańska
Porcje 70 krążków
Kalorie 30 kcal

Składniki
  

  • 2 szt. dużej cebuli
  • 130 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 1 szt. jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, słodka papryka, oregano
  • 90 g bułki tartej
  • olej do usmażenia

Sposób przygotowania
 

  • Zmieszaj w jednym naczyniu mąkę, proszek do pieczenia. Dodaj jajko oraz mleko. Na koniec wsyp szczyptę soli, szczyptę papryki i szczyptę oregano. Całość dokładnie wymieszaj aż ciasto będzie jednolite.
  • Gdy ciasto będzie gotowe obierz cebulę (najwygodniejsza do zapanierowania byłaby cebula czosnkowa jednak możesz użyć zwykłej).
  • Pokrój cebulę w plastry ok 1 cm grubości. Oddziel od siebie każdy krążek.
  • Powoli rozgrzewaj olej. Zanurz każdy krążek w cieście a następnie obtocz w bułce tartej.
  • Tak przygotowane krążki połóż kładź na gorącym już oleju. Zrób to z każdym krążkiem. Przewróć je na drugą stronę, a gdy już będą gotowe odłóż na ręcznik papierowy.
Słowo kluczowe Fast Food, Krążki cebulowe, Onion rings, smażona cebula