Cebulowe krążki (onion rings)
Amerykański przysmak idealny jako dodatek burgerów lub przekąska do filmu
Czas całkowity 55 minuty min.
Rodzaj Przekąski
Kuchnia Amerykańska
Porcje 70 krążków
Kalorie 30 kcal
- 2 szt. dużej cebuli
- 130 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1 szt. jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, słodka papryka, oregano
- 90 g bułki tartej
- olej do usmażenia
Zmieszaj w jednym naczyniu mąkę, proszek do pieczenia. Dodaj jajko oraz mleko. Na koniec wsyp szczyptę soli, szczyptę papryki i szczyptę oregano. Całość dokładnie wymieszaj aż ciasto będzie jednolite.
Gdy ciasto będzie gotowe obierz cebulę (najwygodniejsza do zapanierowania byłaby cebula czosnkowa jednak możesz użyć zwykłej).
Pokrój cebulę w plastry ok 1 cm grubości. Oddziel od siebie każdy krążek.
Powoli rozgrzewaj olej. Zanurz każdy krążek w cieście a następnie obtocz w bułce tartej.
Tak przygotowane krążki połóż kładź na gorącym już oleju. Zrób to z każdym krążkiem. Przewróć je na drugą stronę, a gdy już będą gotowe odłóż na ręcznik papierowy.
Słowo kluczowe Fast Food, Krążki cebulowe, Onion rings, smażona cebula