Cofnij

Cynamonki (Cinnamon Rolls)

Przepis na klasyczne cynamonki, uwielbiane w Ameryce, a ostatnio coraz popularniejsze w kuchni polskiej.
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
Czas pieczenia 20 minuty
Rodzaj Ciasta i desery, Drożdżówki, Pieczywo
Kuchnia Amerykańska, Wegetariańska
Porcje 24
Kalorie 160 kcal

Składniki
  

Rozczyn

  • 35 g drożdży świeżych (lub 10g drożdży instant)
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 80 ml ciepłego mleka

Ciasto drożdżowe

  • rozczyn (ze składników powyżej)
  • 500 g mąki pszennej
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka jaj
  • 80 g masła
  • 90 g cukru

Farsz

  • 30 g masła
  • 20 g cynamonu
  • 20 g cukru

Dodatki

  • lukier
  • mleko

Sposób przygotowania
 

Rozczyn

  • Umieść w jednej misce wszystkie składniki wypisane do przygotowania rozczynu. Rozetrzyj dobrze drożdże i dokładnie wymieszaj całość. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 20 min, aby rozczyn mógł wyrosnąć.

Ciasto drożdżowe

  • Rozpuść masło.
  • Przygotuj duże naczynie (lub miskę), do którego dodasz wszystkie wyżej wymienione składniki czyli: 500g mąki, 130ml mleka, 3 żółtka jaj, 90g cukru. Dodaj rozpuszczone, ale przestudzone masło.
  • Dodaj teraz rozczyn, i wszystko dokładnie mieszaj drewnianą łyżką. Teraz wyrabiaj ciasto (możesz skorzystać z robota planetarnego lub robić to ręcznie). Po wyrobieniu, ciasto powinno być jednolite.
  • Pozostaw ciasto w misce - powinno być w niej jeszcze wolne miejsce, aby mogło wyrosnąć. Podobnie jak przedtem, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Ciasto po tym czasie będzie około trzy razy większe.
  • Podziel ciasto na dwie takie same części. Jedną nadal trzymaj w przykrytej misce. Tę wyjętą część rozwałkuj na owalny placek o wymiarach 20x30 cm.
  • Rozpuść masło potrzebne do przygotowania farszu. Połowę z niego wykorzystaj na posmarowanie pierwszej części ciasta. Rozsyp po całej powierzchni połowę cynamonu a następnie połowę cukru.
  • Zwiń placek w roladę, a następnie potnij nożem na placki o szerokości max 1,5cm
  • Ten sam proces wykonaj z drugą częścią ciasta. Tak przygotowane porcje układaj na blasze (pamiętaj o podłożeniu papieru do pieczenia) w sporych odstępach. Przy pomocy pędzelka posmaruj wszystkie cynamonki mlekiem i odstaw na około 20 minut.
  • Ustaw piekarnik na 175 stopni z opcją góra-dół. Do rozgrzanego piekarnika wstaw pierwszą blachę i piecz przez około 18 minut (obserwuj ciasto do momentu przyrumienienia). Po upieczeniu przełóż na kratkę do studzenia wypieków.
  • Gdy ostygną możesz dodać na wierzch lukier.

Dodatkowe informacje

Całkowita kaloryczność dla całego przepisu: Przy użyciu drożdży świeżych: około 3983 kcal Przy użyciu drożdży instant: około 3925 kcal
Podana kaloryczność nie obejmuje lukru na wierzchu cynamonek.
Należy pamiętać, że powyższe wartości są jedynie przybliżone i mogą się różnić w zależności od marek i typów używanych składników. Wartości kaloryczne mogą również ulec zmianie, jeśli zmienia się ilość lub rodzaj składników użytych w przepisie. Aby uzyskać dokładniejszą wartość kaloryczną, warto skorzystać z etykiet produktów lub zaawansowanych narzędzi do obliczania kalorii.
Słowo kluczowe Ciasto cynamonowe, Ciasto drożdżowe, Cinnamon Rolls, Cynamonki, Drożdżówki z owocami