Cinnamon rolls, znane również jako cynamonki, to popularne drożdżowe wypieki pochodzące z kuchni amerykańskiej. Są to małe bułeczki z ciasta drożdżowego, które są smarowane masłem i posypane cynamonem oraz cukrem, a następnie zwinięte w zwartą roladkę. Po upieczeniu cynamonki są zazwyczaj polane lukrem.
Charakterystycznym składnikiem cynamonki jest właśnie cynamon, który nadaje im intensywny i aromatyczny smak. Cynamonki są miękkie, wilgotne i niezwykle aromatyczne, co sprawia, że są ulubionym deserem i przekąską dla wielu osób.
Cinnamon rolls mogą być podawane na ciepło lub na zimno. Mogą być idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty, a także świetnym pomysłem na słodki poczęstunek podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Są często serwowane na śniadanie, podwieczorek lub jako deser. Wiele osób uwielbia również zapach cynamonków rozchodzący się w domu podczas ich pieczenia, co sprawia, że są to nie tylko smaczne, ale także przyjemne dla zmysłów wypieki.

Cynamonki (Cinnamon Rolls)
Składniki
Rozczyn
- 35 g drożdży świeżych (lub 10g drożdży instant)
- 30 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 80 ml ciepłego mleka
Ciasto drożdżowe
- rozczyn (ze składników powyżej)
- 500 g mąki pszennej
- 130 ml ciepłego mleka
- 3 żółtka jaj
- 80 g masła
- 90 g cukru
Farsz
- 30 g masła
- 20 g cynamonu
- 20 g cukru
Dodatki
- lukier
- mleko
Sposób przygotowania
Rozczyn
- Umieść w jednej misce wszystkie składniki wypisane do przygotowania rozczynu. Rozetrzyj dobrze drożdże i dokładnie wymieszaj całość. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 20 min, aby rozczyn mógł wyrosnąć.
Ciasto drożdżowe
- Rozpuść masło.
- Przygotuj duże naczynie (lub miskę), do którego dodasz wszystkie wyżej wymienione składniki czyli: 500g mąki, 130ml mleka, 3 żółtka jaj, 90g cukru. Dodaj rozpuszczone, ale przestudzone masło.
- Dodaj teraz rozczyn, i wszystko dokładnie mieszaj drewnianą łyżką. Teraz wyrabiaj ciasto (możesz skorzystać z robota planetarnego lub robić to ręcznie). Po wyrobieniu, ciasto powinno być jednolite.
- Pozostaw ciasto w misce - powinno być w niej jeszcze wolne miejsce, aby mogło wyrosnąć. Podobnie jak przedtem, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Ciasto po tym czasie będzie około trzy razy większe.
- Podziel ciasto na dwie takie same części. Jedną nadal trzymaj w przykrytej misce. Tę wyjętą część rozwałkuj na owalny placek o wymiarach 20x30 cm.
- Rozpuść masło potrzebne do przygotowania farszu. Połowę z niego wykorzystaj na posmarowanie pierwszej części ciasta. Rozsyp po całej powierzchni połowę cynamonu a następnie połowę cukru.
- Zwiń placek w roladę, a następnie potnij nożem na placki o szerokości max 1,5cm
- Ten sam proces wykonaj z drugą częścią ciasta. Tak przygotowane porcje układaj na blasze (pamiętaj o podłożeniu papieru do pieczenia) w sporych odstępach. Przy pomocy pędzelka posmaruj wszystkie cynamonki mlekiem i odstaw na około 20 minut.
- Ustaw piekarnik na 175 stopni z opcją góra-dół. Do rozgrzanego piekarnika wstaw pierwszą blachę i piecz przez około 18 minut (obserwuj ciasto do momentu przyrumienienia). Po upieczeniu przełóż na kratkę do studzenia wypieków.
- Gdy ostygną możesz dodać na wierzch lukier.
Dodatkowe informacje
Dlaczego warto przemycać cynamon do swojej diety?
Cynamon to przyprawa, która od wieków była ceniona nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak i aromat, ale także ze względu na potencjalne korzyści zdrowotne. Cynamon zawiera związki o właściwościach przeciwzapalnych, które mogą pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie. Jest także bogaty w antyoksydanty, takie jak polifenole, które pomagają w neutralizacji wolnych rodników i zapobiegają uszkodzeniom komórek.
Badania sugerują, że cynamon może pomóc w poprawie wrażliwości na insulinę i obniżeniu poziomu cukru we krwi. Cynamon może również pomóc w redukcji wzdęć i poprawie trawienia, dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym.